A Radnóti Gimnázium vezeti a listát!

Ahogy az lenni szokott, ebben az évben is készült felmérés a legjobban teljesítő magyar középiskolákról. Bár mostanában a legtöbb oktatást érintő hír eléggé lehangoló, vannak azonban kifejezetten biztató eredmények is.

Az Eduline beszámolt róla, hogy a 2019-es HVG-kiadványban változás történt a rangsort illetően. Megszokhattuk már, hogy minden iskola a Fazekas Gimnázium mögött „kullog”, most azonban izgalmas fordulatoknak lehetünk tanúi. Az első helyre ugyanis az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium került. Természetesen a mezőny legelején ott található a Toldy Ferenc Gimnázium és az Eötvös József Gimnázium is. Érdekesség és büszkeség, hogy a top 10-ben további két ELTE-gyakorlóiskola is helyezést ért el: az Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium (6.), valamint a Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium (7.). Ez azonban nem okoz meglepetést, hiszen a korábbi felmérések során is hasonlóan jól szerepeltek.

A Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumnak a negyedik helyet sikerült elérnie (ami persze szintén egy gyönyörű helyezés!). A legjobb tíz között egyébként alapvetően Budapest-dominanciát vehetünk észre, de megjelennek köztük vidéki intézmények is: a veszprémi Lovassy László Gimnázium (8.) és a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium (9.). A kiadvány alapján azonban kirajzolódik, hogy összesítve több a vidéki iskola, igaz, főleg a lista második felében. Pontosítva ezt, a kiadvány így fogalmaz: „az első ötvenben 24 budapesti és 26 vidéki található, a második ötvenben azonban a 13 budapestire 37 vidéki jut.”

A kiadvány

Mi alapján történt a pontozás?

Ilyen tekintetben nem volt változás, az eddigieknek megfelelően 3 tényező döntött a „helyzésekről”:

  • a nappali tagozatos tizedikesek 2017-es kompetenciamérésének eredményei (matematikából, illetve szövegértésből);
  • a szintén nappali tagozatosok érettségi eredményei (matematikából, idegen nyelvből, magyar nyelv és irodalomból, illetve történelemből);
  • végül pedig a felsőoktatási intézményekbe bejutott diákok pontszámainak átlaga.

Ezek alapján tehát a Radnóti tanulói kiemelkedően jól teljesítettek mindenből, a felvételi átlagpontszámuk pedig 440 volt. (Ehhez talán nem is kell mit hozzáfűzni.)  Érdemes azonban elmondani – hiszen minden rangsortól függetlenül a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium az ország egyik legjobb oktatási intézménye –, hogy a matematikaérettségi és a matematikaikompetencia-mérés eredménye alapján kirajzolódó alrangsort a Fazekas vezeti. A „probléma” abban jelentkezett, hogy a humán tárgyak terén alacsonyabb értékeket mértek a tanulóknál.

A vezető középiskolák „összetétetele” tehát most sem változott, csak az élmezőny módosult kissé. A HVG kiadványát pedig mindenképp érdemes forgatni, akár érint minket a középiskola-kérdés, akár nem.

Források:

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/10/17/HVG_kozepiskolai_rangsor_2019_top_10_ROBNYY#rss
https://www.elte.hu/content/atvette-a-vezetest-a-radnoti.t.17550?fbclid=IwAR1CaoBmlZQQu8BAFeyP7wiLsV-ELf_P2aWzTY8H2yr7HF0QpvUcD44Z30o

Képek forrásai:

http://www.kitervezte.hu/epuletek/oktatas/radnoti-miklos-altalanos-iskola-es-gimnazium
https://hvg.hu/itthon/20181017_Itt_a_HVG_2019es_kozepiskolai_rangsora_elen_a_Radnoti

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]