Sonkoly Gábor lett az ELTE BTK új dékánja

2018. január 25-én az ELTE BTK Kari Tanácsa megválasztotta a Bölcsészettudományi Kar következő dékánját. Az ötvenhat fős Kari Tanácsból negyvennégyen voltak jelen az ülésen, a résztvevők egyhangúlag döntöttek Sonkoly Gábor támogatása mellett.

Az új dékán habilitált egyetemi docens, a Történeti Intézet igazgatóhelyettese, az Atelier Európai Társadalomtudományi és Historiográfiai Tanszék vezetője, kinevezése 2018. február elsejétől számítva három évre szól.

Sonkoly Gábor, a következő dékán történész és a párizsi EHESS doktora. Az újkori urbanizáció elemzésével kezdte a tudományos munkásságát, az utóbbi években az európai városok történetével, a kulturális örökség fogalmával, intézményesülésével, illetve ezeknek a társadalomtudományokra és a történetírásra való hatásaival foglalkozik. A várostörténet és a kulturális örökség intézményesülésének történetén keresztül jutott el a társadalmi jelenségeknek a maguk térbeliségén keresztül való vizsgálatához. Főbb kutatási területéül Magyarország 18–20. századi társadalomtörténete, az újkori várostörténet, a tér társadalomtörténete, valamint a kulturális örökség fogalma és története szolgálnak.

Jelenleg tizennyolc doktori disszertáció, valamint számos szakdolgozat készül az irányítása alatt.

Tagja a European Association for Urban History nemzetközi irányítótestületének, valamint a MAB Hittudományi Bizottságának is. 2001-ben Palládium-díjat nyert, 2011-ben pedig a Chevalier dans l’Ordre des Palmes Académiques francia kormánykitüntetéssel illették.

Kép: youtube.com

Forrás: elte.hu, atelier.org.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]