Mit gondol Európa a felsőoktatás társadalmi dimenziójáról? – konferencia az ELTE-n

Az UNICA, vagyis a Network of Universities from the Capitals of Europe az európai fővárosok egyetemeit magába foglaló szervezet. Jelenleg 35 európai főváros 46 egyeteme a tagja, 27. Közgyűlése pedig az Eötvös Loránd Tudományegyetemen zajlott november 15 és 17 között. Egy konferencia is kapcsolódott hozzá, amely a Rector Seminar címet viselte.

Az egyetemek rektorai és képviselői, valamint az Európai Bizottság munkatársai vettek részt a nyolcvan meghívott vendéget számláló konferencián. A nyitónap a tanácskozásé volt, majd másnap kezdődött a közgyűlés az Aula Magnában, melyen Borhy László, az ELTE rektora mondott nyitóbeszédet. A további programpontok a vezetőség új tagjainak megválasztása, a tagsági kérdések megvitatása és a jövő évre tervezett eseményekről való tanácskozás voltak. Ezt követően az UNICA GREEN munkacsoport tartott egy prezentációt.

Később az egyetemvezetők a Rectors meeting nevű rendezvényen tanácskoztak az Aula Magnában, a nemzetközi irodák vezetői pedig a Kari Tanácsteremben egy IRO meeting névre hallgató tárgyaláson vettek részt. A nap további részében kulturális programok vártak a vendégekre: az Egyetemi Könyvtárat, a Természettudományi Kar Természetrajzi Múzeumát és az EIT Digital budapesti központját is meglátogathatták. A díszvacsorát a Magyar Tudományos Akadémián fogyasztották el.

November 17-én a The Social Dimension of Higher Education and Social Responsibility of Universities: Experiences and Challenges című, az egyetemek társadalmi felelősségvállalásáról és a felsőoktatás társadalmi dimenziójáról szóló konferenciával folytatódott a program. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes és Luciano Saso professzor, az UNICA elnöke nyitotta meg, az első előadást Sophia Eriksson-Watershoot, az Európai Bizottság „Education, Youth, Sport and Culture” főigazgatóságának „Youth, Education and Erasmus+” osztályának osztályvezetője tartotta.

Az első blokk témája a felsőoktatás szociális dimenziója volt, az előadók Caroline Pauwels, a brüsszeli Vrije University vezetője, Szalai Júlia, az MTA professzor emeritája, az ELTE és a CEU előadója, illetve Andrew Deeks, a University College Dublin rektora voltak. Caroline Pauwels arra hívta fel a figyelmet, mennyire fontos, hogy az egyetemek hangsúlyozzák, hogy hátrányos helyzetű tanulók is tartoznak az intézményhez. Szalai Júlia olyan a problémákról beszélt, amilyeneket a nehéz szociális helyzetben levő hallgatók tapasztalhatnak, Andrew Deeks pedig Írország azon stratégiáját mutatta be, mellyel próbálják a felsőoktatási intézményeket minél szélesebb rétegek számára is elérhetővé tenni. A prezentációkat követő kerekasztal-beszélgetéshez Szalay Péter, az ELTE tudományos ügyekért felelős rektorhelyettese is csatlakozott.

A konferencia második felének témája a társadalmi felelősségvállalás volt. Fleck Zoltán, az ÁJK Jog- és Társadalomelméleti Tanszékének vezetője, Carlos Andradas, a madridi Complutense Egyetem rektora, Tania Lima, a londoni King’s College munkatársa, valamint Michael Ignetiaff, a Central European University rektora tartott előadást. Fleck Zoltán az egyetemek szerepéről beszélt a szólásszabadság, a demokrácia és az emberi jogok értékeinek megerősítésében. A második blokkot is kerekasztal-beszélgetés követte, majd Borhy László rektor és Luciano Saso, az UNICA elnöke zárta a háromnapos konferenciát.

Az eseményről egy összefoglaló videó is készült.

Forrás: elte.hu

Fotó: elte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]