A szakmai siker illata: a Tempus Közalapítvány pályázatcsokra

Sóhajtásnyira az újév, és talán karácsony tájékán kicsit kifújhatjuk magunkat, de addig is érdemes nagy levegőt venni, felkészülni az év végi hajtásra, és elkezdeni alapozni szilveszterre, – nem, nem úgy – hogy januártól lehessen mire (tovább) építkezni. Tehát ne csak szagolgassuk a siker illatát, hanem ragadjuk ki a Tempus Közalapítvány lehetőségcsokrából azt a nekünk tetsző szálat, amely kezünkbe adja a vezérfonalat.

A Tempus Közalapítvány több évtizedes szakmai múlttal rendelkező, dinamikus és munkavégzésében igényes közhasznú szervezet, amelynek célja a közös európai értékek és célok képviselete és közvetítése az oktatás, képzés területén, valamint a magyar oktatás-képzési rendszer megismertetése és érdekeinek képviselete nemzetközi környezetben. Tevékenységi köre a tudásmenedzsmentet és a felsőoktatási témájú pályázatokat foglalja magába. Íme néhány lehetőség az utóbbiak aktualitásai közül:

Ha nagy a tudásszomjad – Kutatás:

A Collegium Hungaricum Bécsi központi közgyűjteményekben, levél- és kézirattárakban, könyvtárakban, múzeumokban és egyetemi vagy állami kutatóhelyeken végzett általános elméleti, forrásfeltáró és forrásfeldolgozó kutatásokat támogató ösztöndíjprogramot kínál, melynek határideje 2017. december 20.

Szélesebb látókör – Csereprogramok, utazás:

A CEEPUS Középiskolai Felsőoktatási Csereprogram pályázatot hirdet felsőoktatási karok és tanszékek számára nemzetközi együttműködések (hallgatói és oktatói cserék) létrehozására, 2018. január 15-ei határidővel. A Közalapítvány Államközi ösztöndíjainak keretében lehetőség van nyári egyetemeken, illetve oktatói és kutatói tanulmányutakon részt venni. Előbbi klasszikus kétoldalú államközi oktatási megállapodásokban biztosított nyári egyetemi programokon való részvételre hirdet pályázatot felsőoktatási intézmények hallgatói, oktatói részére, melynek határideje: 2018. január 16., utóbbi pedig az egyetemi, főiskolai oktatókat, kutatókat, kutatóintézetek munkatársait szólítja meg, valamint a különféle művészeti ágak képviselői nyújthatnak be pályázatot rövid és hosszú időtartamú tanulmányutakon való részvételre, szintén 2018. január 16-ig. Az Erasmus+ Felsőoktatási fejlesztési projektek olyan pályázattípus, amely az Európai Bizottság által 1990 óta működtetett Tempus program folytatása, és 2014-től az Erasmus+ programon belül működik tovább. A külföldi tapasztalatszerzés lehetőségét 2018. február 8-ig van idő latolgatni.

További Államközi ösztöndíjak és a Campus Mundi ajánlatai:

Szintén az Államközi ösztöndíjak keretében lehet pályázni 2018. február 13-ig olyan teljes képzésen való részvételre, amely klasszikus kétoldalú államközi oktatási megállapodásokban biztosított teljes graduális vagy doktori képzéseket foglal magába. Részképzésre is van lehetőség, mégpedig 5 vagy 10 hónapos külföldi egyetemi/főiskolai résztanulmányok folytatására. Ennek is február 13. a határideje.

A Campus Mundi is ajánl részképzéseket; a pályázat célja, hogy ösztöndíjat biztosítson felsőoktatási hallgatóknak olyan mobilitási programok megvalósításához, amelyeket államközi egyezmények biztosítanak a Stipendium Hungaricum Program partnerországaiban. Erre 2018. február 25-ig lehet pályázni. Külföldi szakmai gyakorlathoz is lehet ösztöndíjat nyerni, a pályázatot 2018. február 28-ig folyamatosan lehet küldeni, illetve a szintén Campus Mundi ösztöndíj keretében zajló külföldi részképzésre ugyanígy, egészen 2018. március 30-ig.

További információ a pályázatokat kezelő Tempus Közalapítvány honlapján található: www.tka.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]