Magasabb fizetést követelnek a felsőoktatásban dolgozók

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) béremelést szeretne a kormánytól. Az FDSZ közleménye szerint az ország költségvetési helyzete, a gazdaság következő évekre jelzett növekedése megengedné, hogy a felsőoktatásban dolgozók bérét kielégítően rendezzék.

Főként az oktatást, illetve kutatást segítő munkatársaik bérének rendezését tartja sürgősnek a szakszervezet, hiszen az ő bérüket a már kilenc éve, 2008 óta változatlan közalkalmazotti bértábla határozza meg. Ez többségüknél majdnem minimálbért vagy garantált bérminimumot jelent.

Az FDSZ a minimálbéren alapuló felsőoktatási bértábla kiépítését várná a kormánytól.

A kormány 2015-ben fogadta el az az intézkedést, mely szerint az oktatók, kutatók és tanárok alapbérét három lépcsőben mozdítják el a 2008-as szintről, azonban ez az intézkedés az FDSZ szerint csak megközelítőleg kompenzálta az infláció okozta értékvesztést. Az a szakszervezet félelme, hogy több kutató is elhagyja a pályáját jobb fizetés reményében.

A Magyar Rektori Konferenciával is egyeztetett a szakszervezet. Az oktatást, illetve kutatást támogató és az oktatói, kutatói, tanári munkakörökre vonatkozó bértábla-javaslatokat közös beadványban juttatta el a két szervezet az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkárságára.

Forrás: eduline.hu

Kiemelt kép: atv.hu
[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]