Őrizd a magyar kultúrát a határainkon túl is!

Mégpedig a Petőfi Sándor Program keretein belül. Hódítsd meg egykori Osztrák-Magyar Monarchia bámulatos vidékeit, tölts el néhány hónapot egy erdélyi faluban, zajos cseh kisvárosban vagy akár Kárpátalja viszontagságos tájain.

A Petőfi Sándor Program (PSP) a Kárpát-medence szórványmagyarságát segítő kezdeményezés, amelyet a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogat. A leendő ösztöndíjas próbára teheti kalandvágyát, az egykori Monarchia területén belül számos ország közül válogathat: Románia, Ukrajna, Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Ausztria, Szlovákia, Csehország, Bosznia-Hercegovina, Dél-Lengyelország és Macedónia. A program célkitűzései közé tartozik, hogy a külhoni magyarok kapcsolatát ápolja Magyarországgal, valamint megerősítse a szórványközösségek magyarságtudatát.

Mi a feladata egy kiutazó ösztöndíjasnak? Először is az ösztöndíjas feladata minél több oktatási program megszervezése, például idegennyelv oktatás, táncoktatás, hangszeroktatás, kézművesoktatás, valamint a nemzeti ünnepeinkhez kapcsolódó megemlékezések lebonyolítása. Emellett bizalmas viszonyt kell kialakítania a helyiekkel, kulturális és sport programokat kell szerveznie, természetesen mindez a magyar identitás jegyében. A cél az, hogy a magyar hagyományok, szokások és ismeretek által a közösségek még összetartóbbá váljanak, amellett, hogy ápolják is a magyarság kultúráját.

Milyen a jó ösztöndíjas? A legfontosabb talán az, hogy kitartó és alkalmazkodó legyen. Ezen két tulajdonság nélkül szinte esélytelen boldogulni, hiszen 9 hónapos elfoglaltságról van szó, idegen terepen, így a problémamegoldó képesség sem hátrány, mindez kellő elszántsággal és végtelen alázattal kiegészítve. Nem elhanyagolható kritérium az elhivatottság sem, hiszen a legfőbb célkitűzése a programnak a magyar kulturális hagyaték őrzése, terjesztése. Nyilván mondani sem kell, hogy a magyar kultúrához, nyelvhez, irodalomhoz, történelemhez kapcsolódó végtelen szeretet és érdeklődés a leglényegesebb mozgatórugója annak, hogy az ösztöndíj-program sikeresen működjön és elérje célját a 9 hónap alatt.

Mindezen a képességeken felül, nem árt, ha az embernek a programhoz kapcsolható végzettsége van, például magyar- vagy néprajz szakos diploma. Persze nem kizáró ok, ha esetleg jogász vagy mérnök jelentkezik. Előny, ha személyesen jártas valamilyen magyar hagyományban, például ismeri (belülről) a népi táncokat. Természetesen, a nyelvtudás sem hátrány, ha a Vajdaságba készül az ösztöndíjas, plusz pont, ha megérteti magát szerbül is.

Miért érdemes elutazni? Egyrészt azért, mert világot lát az ember, hiába csak a környező országokról van szó. A pályázó mégiscsak kiszakadhat a megszokott környezetéből, új embereket ismerhet meg és egy nemes célt szolgálhat. Nem elég, hogy az ottélők mindennapjait színesebbé varázsolja, a saját látókörét is kiszélesítheti, nyitottabbá, elfogadóbbá válhat. Akiben van elég céltudatosság és kitartás, mindenképp pozitív élményekkel gazdagodva térhet haza a program után.

Mit kell tenni azért, hogy kiválasszanak? A pályázatot évente kiírják, és összesen 50 fő utazhat a szórványterületekre. Az pályázhat, aki már betöltötte a 20. életévét, büntetlen előéletű magyar állampolgár, közép- vagy felsőfokú végzettséggel rendelkezik, kiemelkedő és a magyar szórvány számára hasznosítható szakmai felkészültséggel rendelkezik, és/vagy közösségszervező, hagyományőrző egyéb közösségi tevékenységekben aktívan részt vett. Elvárt az angol nyelvtudás, illetve előnyt jelent a célország nyelvének ismerete.

Ha felkeltette érdeklődésedet a program, akkor érdemes ellátogatni a pályázat honlapjára, ahol további információkkal gazdagodhatsz: http://www.petofiprogram.hu/

Szöveg: Heresznyei Csilla

Kép: Kapuavatás és első kenyér ünnepe a Teleki Magyar Házban (Forrás). Galéria itt.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]