Románul a magyar irodalomról

Hiánypótló esszékötet jelent meg Horváth Andor tollából, amelyben a szerző románul ír a magyar irodalom legnagyobb alakjairól. A kötet célja, hogy a román olvasóközönség könnyebb szerezhessen tudást a magyar irodalom alakulásáról.

A Carte de vizita – Cum am devenit magiar (Névjegykártya – Hogyan váltam magyarrá) című kötetről Horváth Andor elmondta: a magyar irodalom történetét akarta elmesélni a román olvasóknak abból az alapötletből kiindulva, hogy úgy vált magyarrá, hogy megismerte a magyar irodalmi műveket. Azt kívánta bemutatni, hogy a megismert kultúra miként formálja személyiségünket, miként befolyásolja döntéseinket. – írja az MNO.

A hiánypótló kötetnek az is célja, hogy elősegíts a kultúrák közötti érintkezést. Miközben a Romániában élő magyarság rá van kényszerítve a román irodalommal való ismerkedésre, a román olvasóknak nincs igazán lehetőségük a magyar irodalommal való kapcsolatteremtésre.

Marcius Tabacu, a kolozsvári Állami Filmharmónia igazgatója ugyanakkor kiemelte, hogy fontos lenne, hogy több 20. és 21. századi alkotót is megismerhessenek a román olvasók, így biztatta Horváth Andort a munka folytatására.

 

Forrás: MNO

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]