Ezeken a helyeken végeztek a leggazdagabb magyarok

BME? BCE? SZIE? ELTE? Nem feltétlenül az iskola az első, mivel természetesen a kapcsolati tőkéink is sokat nyomnak a latban, de felsőfokú végzettségünk sokban befolyásolja, hogy az iskola befejeztével merre is induljunk tovább. Nemzetünk leggazdagabb emberei az alábbi szakokon hallgattak.

Az Eduline összegyűjtötte nekünk a négy pénzügyileg legbefolyásosabb magyart, s górcső alá vette, mely szakok és főiskolák/egyetemek elvégzése után jutottak el odáig, ahol most is vannak. Nézzük tehát az aranyat érő szakokat!

Az OTP elnök-vezérigazgatója Csányi Sándor már évek óta az egyik leggazdagabb magyarnak számít. A közgazdasági szakközépiskola után a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán diplomázott, majd később a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem pénzügy szakán is oklevelet szerzett. Vagyona ma körül-belül 200 milliárd forint körül lehet.

Listánkon második helyet foglal el Bige László, akinek jelenlegi vagyona kb. 175 milliárd forint. A milliárdos még Kolozsváron gyógyszervegyészként diplomázott, de később Magyarországon kereskedelemmel is foglalkozott.

A harmadik leggazdagabb magyar Demján Sándor, aki a Fogyasztói Szövetkezetek Országos Szövetségének (Szövosz) ösztöndíjasaként 1965-ben a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán közgazdászként (a nem rég újrakeresztelt Budapesti Gazdasági Egyetemen) végzett. A rendszerváltás előtt az ÁFÉSZ-nál dolgozott, majd a Skála Áruházlánc vezérigazgatója, később a Magyar Hitelbank elnöke lett. A TriGránit fejlesztési Zrt.-t 1996-ban alapította.

Kis hazánk negyedik legvagyonosabb embere, Széles Gábor villamosmérnöki diplomát szerzett a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karán, később a Harvard Egyetem executive management programjának keretein belül folytatta tanulmányait.

cheatsheet

Fun fact-ként itt a Bien listája a Központi Statisztikai Hivatal és a profession.hu adatbázisából kinyert adatok alapján a legjobban kereső pozíciókról:

5. Media production és IT technician

A feladatkör egy nagyobb vállalat adott menedzserének támogatása, azonban a magas fizetésért cserébe elvárják a munkavállalótól, hogy maximális rugalmasságot tanúsítson (0-24 készenlét). Ezen pozíció betöltése közel fél milliós bruttó fizuval jár.

4. Területi képviselő

Területi képviselőként az alapbér akár ötszörösét (!) is bezsebelheti az ember, a sales vagy marketing tanulmányokon kívül a legnagyobb előnyt a rátermettség jelenti, emellett sokat számít az értékesítői véna, illetve természetesen az adott területhez szükséges szaktudás megléte.

3. C# fejlesztő

Bizony, egy jó programozóért egy-egy cég hajlandó akár 400-500 ezer forintot is kicsengetni. Itt viszont nem mellékes a szaktudás, a pozíció betöltésének feltétele a programnyelv anyanyelvi szintű ismerete.

2. Adatbázis adminisztrátor

Második helyre kifejezetten az Oracle-nél betölthető lehetőség került – a banki szféra és az IT világának ötvözetét kezelő pozíció. Ez a munka is havi fél milliós bruttó fizetéssel jár, azonban a megfelelő kiválasztottnak nagyon jól kell tűrnie a monotonitást, szükség van a gyors problémamegoldó képességre és precizitásra egyaránt.

1. Ügyfélmenedzser

Első helyen a Profession állásai közül a leendő ügyfélmenedzsereknek ajánlanak a legtöbbet. A jutalékos rendszeren keresztül – amennyiben elég magabiztos vagy és kifogástalan sales-es vénával rendelkezel – a havi egymilliós bruttó bevételt is elérheted. Ezen pozícióhoz a legfontosabb kulcs a kapcsolati rendszer megléte – ha van vevőköröd, van munkád, így nagyobb a jutalékok aránya is.

Egy szó, mint száz: mindegy, milyen szakon tanulsz épp, a lényeg, hogy légy magabiztos, legyenek céljaid és fektess időt a kapcsolatok kiépítésére és ápolására. Sok sikert a milliók bezsebeléséhez!

Forrás: eduline.hu

Képek: nbcnews.com, cheatsheet.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]