Továbbra is zajlik a vizsgáztatás az ELTE Origó Nyelvi Centrumban

Az elmúlt időszakban a kormány már több engedményt is tett nyelvvizsgakérdésben: a 2020-ban érettségiző középiskolásoknak mégsem szükséges nyelvvizsgát tenniük egyetemi felvételijükhöz, a 2020. augusztus 31-ig végzett egyetemi hallgatóknak pedig sikeres nyelvvizsga nélkül is kiadják a diplomájukat. Természetesen a nyelvtudás továbbra is fontos, és annak ellenére, hogy a nyelvvizsgák hagyományos megtartására nincs lehetőség, a vizsgáztatás továbbra is folyik az ELTE Origó Nyelvi Centrumban. A Nyelvi Centrum ügyvezető igazgatójával, Antoni Györgyivel beszélgettünk.

origógömbök

Az ELTE Origó Nyelvi Centrum Kft. milyen intézkedéseket hozott a koronavírus-járvány idejére?

Az ELTE Origó Nyelvi Centrum Kft. az ország nyelvvizsgaközpontjai közül elsőként jelentette be, hogy a járványügyi helyzet miatt nem rendezi meg a nyelvvizsgákat, mert munkatársaink, vizsgázóink egészségének védelmét mindennél fontosabbnak tartjuk. Tettük ezt annak tudatában, hogy évek óta az Origó vizsga a legnépszerűbb hazánkban. Minden negyedik vizsgázó minket választ. A bejelentés idején több ezer jelentkező volt a rendszerünkben, vizsgára várva. Több napos késéssel a többi vizsgaközpont is csatlakozott és elhalasztotta a vizsgáit.

Munkatársaink jelentős része már március közepe óta otthonról dolgozik, csak a feltétlenül szükséges esetekben tartózkodnak néhányan a jövő héttől is az irodákban. Ettől függetlenül nem engedtük el a vizsgára jelentkezettek kezét. Folyamatosan küldünk felkészítő feladatokat a már bejelentkezett vizsgázóknak, vizsgatippeket osztunk meg velük. Segítünk, hogy a megszerzett tudásukat szinten tudják tartani.

Az elhalasztott nyelvvizsgákat hogyan lehet megtartani?

Az elképzelések szerint a nyelvvizsgákat a jelentkezők online, saját otthonukban, a saját eszközeiken tehetik le.

A múlt héten kiadott kormányrendelet lehetőséget biztosít a nyelvvizsgák online, a tanulók saját otthonában történő lebonyolítására. Milyen feltételei lesznek ezeknek a vizsgáknak, hogyan biztosítják a vizsgák szabályos kivitelezését?

Az Oktatási Hivatal április 14-én megjelent felhívása szerint az online vizsga megszervezésére csak azok a vizsgaközpontok nyújthattak be kérelmet, amelyek már rendelkeztek akkreditált számítógépes vizsgarendszerrel. Vizsgaközpontunk tavaly akkreditáltatta a számítógépes vizsgarendszerét. Tisztában voltunk vele, hogy a kérelem beadására nem sok időnk marad, hiszen a rendszerünkben még több ezer vizsgázó várakozik, akik számára életbevágóan fontos a vizsga letétele, a felvételi többletpontok megszerzése. A kérelmet a mai napon nyújtottuk be a felhívásban megadott módon. A bírálati határidő is rendkívül rövid, mindössze nyolc nap. Amennyiben a bírálat pozitív, úgy haladéktalanul közzétesszük a feltételeket.

59449513_10214318450296557_8090178755852500992_o

Antoni Györgyi, az ELTE Origó Nyelvi Centrum ügyvezető igazgatója

A Nyelvi Centrum munkatársai a múlt évben kialakítottak egy online vizsgáztató programot, ezt fogják használni most is? Milyen eszközökről lehet ezeket elérni?

Annyi már bizonyos, hogy a biztonságos vizsgafeltételek megteremtése érdekében a vizsgázó számítógépén kívül szükséges egy okostelefon használata is. Minden vizsgázó a saját otthoni eszközén vizsgázik. Mivel a mi írásbeli vizsgánk teljes időtartama alatt használható szótár, az online vizsga során minden vizsgázó rendelkezésére bocsátjuk az Akadémiai Kiadó online szótárát, így vizsgázóinknak nem kell szótárról gondoskodniuk.

A jelentkezés folyamatos, vagy csak azok vizsgázhatnak, akik még a járvány előtt jelentkeztek?

Az online vizsgák megszervezésére a járvány ideje alatt, a vészhelyzet fennállásáig lesz jogosultságunk. A jelentkezés folyamatos, angol és német nyelvből minden hónapban rendezünk vizsgát. A sorrendiséget a jelentkezés sorrendje határozza meg.

Sokan nyelvvizsga nélkül hozzájuthatnak most a diplomájukhoz, azonban a nyelvtudás továbbra is ugyanolyan értékkel bír a munkaerőpiacon. Mit javasol azoknak a (volt) hallgatóknak, akik most megkapták nyelvvizsga nélkül a diplomájukat? Érdemes ugyanúgy letenni a nyelvvizsgát?

Tudom, sokan nagyon örülnek most, mert végre megkaphatják a diplomájukat. Azok, akik felkészültek, valószínűleg így is eljönnek majd vizsgázni, mert nyelvtudásra a jövőben is szükség lesz. Azonos végzettség esetén a nyelvtudás mindenképpen előnyt jelent majd a munkaerőpiacon.

Az elmúlt időszakban a kormány már több engedményt is tett nyelvvizsgakérdésben. Egy 2019-ben benyújtott, később pedig el is fogadott törvényjavaslat alapján a 2020-ban érettségiző középiskolásoknak mégsem kötelező nyelvvizsgát tenniük egyetemi felvételijükhöz. Néhány hete pedig kiderült, hogy a 2020. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tevő egyetemi hallgatók – visszamenőlegesen is – sikeres nyelvvizsga nélkül kaphatják meg diplomájukat.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]