Népszerű és jól fizető diákmunkák

Napjainkban egyre több diák vállal munkát a tanulmányai alatt, ehhez az is hozzájárul, hogy a fizetések folyamatosan közelebb kerülnek a magyarországi átlagbérhez. A választási lehetőségek palettája igen széles, de természetesen vannak népszerűbb és keresettebb munkák lányok és fiúk körében egyaránt, és olyanok is, amik kiemelkedően jól fizetnek. Összeállításunkból ezekről lehet tájékozódni, illetve az is kiderül, hogy általában milyen okok vezetnek a diákok felmondásához.

Érdemes már a tanulmányok végzése közben munkát vállalni, mivel a diákkeresetek egyre inkább megközelíti a magyarországi átlagjövedelmet. Tavaly átlagosan még csak 507 forintos órabérrel lehetett diákként dolgozni, idén viszont már 607 forint volt a minimum, és az adózás utáni átlagos jövedelem 650 forintra emelkedett.

A Pannonwork iskolaszövetkezet adatai szerint a bolti eladói és kisegítői munkák a legnépszerűbbek mind a lányok, mind a fiúk tekintetében. A hipermarketekben főleg az árufeltöltést és a csomagolást választják a fiatalok, a gyorskiszolgáló éttermekben pedig a pénztáros munkakört. A fiúk terhelhetőségük miatt gyakran vállalnak könnyű fizikai vagy informatikai munkát, a lányok körében viszont a hostess és a recepciós állások a legkeresettebbek. A nyári időszakban a fesztiválok által kínált könnyű fizikai munkák is kelendőek, mivel a munkaidő lejártával szórakozni is lehet.

A legjobban kereső diákok 200–300 ezer forintot is gyűjthetnek havonta a nyár során. Az euDiákok szövetkezete felhívja a figyelmet arra, hogy a szakmai tudás már a diákmunkában kifizetődik, mert indulásként óránként nettó 750 forintot is lehet keresni. A szövetkezet esetében a mérnök-informatikus, a PHP fejlesztő és a fordítói munkakörökben az átlagbér nettó 1200–1800 forint körül alakul. De nemcsak a szakmai tudás, hanem egyes kiemelkedő kompetenciák is jól jövedelmeznek: az alapbér mellé teljesítményarányosan további bevételre is szert lehet tenni.

Új jelenség az olyan fiatalok iránti kereslet a munkaerőpiacon, akik cseh, szlovák, szerb vagy valamilyen ázsiai nyelvet beszélnek. Az alapszintű nyelvismeret mára egyértelműen elvárás, viszont a folyékonyan beszélők nívós és jól fizető munkát is találhatnak. A heti 20 órában dolgozó, tolmács, fordító vagy idegen nyelvű call centeres munkakört betöltő fiatalok havi 130 forint fizetést kaphatnak.

A felmondás oka a legtöbb esetben a kiégés, ugyanis a diákok közül sokan nehezen tűrik a monotonitást, inkább a változatos pozíciókat preferálják. Munkahelyváltáshoz vezethet az is, ha hasonló foglalkoztatási körben megjelenik egy jobban fizető ajánlat. A szakmai tapasztalattal rendelkező gyakornokok pedig többször kimennek külföldre jobb munkalehetőség reményében. De a diákok körében is érzékelhető a munkaadók iránti lojalitás, főleg a gyakornoki pozíciókban, mert a tanulmányok befejeztével az adott munkahelyen akár főállást is kaphatnak.

Szeptember elejétől új szabályok fognak a diákmunkára vonatkozni: a Munka Törvénykönyve helyett a szövetkezeti törvény rendelkezik majd a fiatalok munkavégzéséről. Erről részletesen két korábbi cikkünkből (Megváltoztatják a diákmunkát érintő törvényt, Mindent a nyári munkákról) lehet tájékozódni.

Forrás: eduline.hu

Kép: okj-tanfolyamok.blog.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]