Elindult a jelentkezés a 2016-os év őszi képzéseire

Már lehet jelentkezni a 2016 szeptemberében induló alap-, osztatlan mester- és mesterképzésekre, valamint felsőoktatási szakképzésekre. A jelentkezési határidő 2016. február 15.

A jelentkezést idén is csak E-felvételin keresztül lehet benyújtani. A Felvin történő regisztráció után az E-felvételi egészen 2016. február 15-ig a felvételizők rendelkezésére áll majd, az űrlapok kitöltése bármikor folytatható, tehát nem szükséges minden információt egyszerre megadni.

A jelentkezéseket legkésőbb 2016. február 15-én éjfélig kell rögzíteni, a jelentkezés hitelesítésének határideje pedig 2016. február 23. A hitelesítés Ügyfélkapun keresztül intézhető, vagy a hitelesítő adatlapot kinyomtatva és kitöltve az Oktatási Hivatal címére (1380 Budapest, Pf. 1190) kell elküldeni. A dokumentumpótlás és adatmódosítás határideje 2016. július 12.

Idén a megszokottól eltérően díjmentesen lehet megjelölni 3 jelentkezési helyet, ezen felül pedig további 3 hely jelölhető meg. Ezekért továbbra is egyenként 2-2 ezer forint kiegészítő díjat kell fizetni. Így tehát összesen 6 jelentkezési hely áll a rendelkezésetekre. Ugyanakkor, ha ugyanazon intézmény ugyanazon szakjának állami ösztöndíjas és önköltséges képzését is megjelölitek, az egy helynek számít. Ezeket jelentkezéskor külön sorban kell feltüntetni.

A maximum ponthatár alapképzésen, osztatlan képzésen és felsőoktatási szakképzésen 500 pont, amely a tanulmányi és érettségi pontok (maximum 400 pont) és különböző jogcímeken szerezhető többletpontok (maximum 100 pont) által tevődik össze. Mesterképzésen a maximum ponthatár 100 pont. A pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények egyenként határozzák meg.

A minimum ponthatár idén változatlanul 280 pont az alap- és osztatlan mesterképzések esetében, 240 pont a felsőoktatási szakképzéseknél, és 50 pont a mesterképzéseknél.

A ponthatárok kihirdetése várhatóan 2016. július 26-ra tehető.

A felsőoktatási felvételi eljárással kapcsolatos hivatalos információkat ezen az oldalon, az intézmények által meghirdetett képzéseket pedig itt érhetitek el.

A most megjelent hivatalos tájékoztató január végén még frissülhet az esetleges változásokat tartalmazó kiegészítéssel, ezért a végleges jelentkezés benyújtása előtt érdemes lesz újra átnézni.

Fontos megemlíteni továbbá azt is, hogy jövőre indul utoljára tanári mesterképzés; 2017-től már csak osztatlan tanárképzés keretében szerezhettek tanári végzettséget.

A 2015 szeptemberében indult képzések közül az ELTE-n a különféle osztatlan tanári képzések mellett az Állam- és Jogtudományi Karon az osztatlan jogász (460 pont), a Bölcsésztudományi Karon pedig továbbra is a kommunikáció és médiatudomány (455 pont) volt a legnépszerűbb. Ezen kívül a Pedagógiai és Pszichológiai karon a pszichológiára (445 pont) és az andragógiára (433 pont), míg a Társadalomtudományi karon az alkalmazott közgazdaságtanra (467 pont), valamint a nemzetközi tanulmányokra (466 pont) jelentkeztek legtöbben. Mivel ezeknek a képzéseknek a népszerűsége több éve töretlen, valószínű, hogy jövőre is csak magas pontszámmal lehet majd bejutni rájuk.

Forrás: Felvi
Kép: MTI

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]