Még a felvételiben is változások lesznek

A felsőoktatásban tervezett változások sosem unalmasak: már a felvételi sem a régi. Nemrég tették közzé a kormány honlapján az ezzel kapcsolatos tudnivalókat, hogy 2017-ben milyen szakokra hogyan és milyen feltételekkel fogtok tudni majd felvételizni. Sajnos ismét szó van bizonyos népszerű szakok megszüntetéséről, új szakok indításáról, szakösszevonásról, és még több helyen akarják kötelező feltétellé tenni az emelt szintű érettségit.

A kormany.hu-n közzétett dokumentum alapján 2017-ben utoljára indulnak az alábbi szakok:  az állattenyésztő mérnöki, az informatikus és szakigazgatási agrármérnöki, a környezetgazdálkodási agrármérnöki és a növénytermesztő mérnöki szakok. Az állattenyésztő mérnöki szakra idén 228-an jelentkeztek első helyen, és ebből 129-et vettek fel, az informatikus és szakigazgatási agrármérnöki szakokra pedig csak 63 tanulót vettek fel az országban. A fent említett szakok között a legnépszerűbb a környezetgazdálkodási szak, ide körülbelül 300-an jelentkeztek, ebből 200 hallgatót vettek fel idén.

A társadalomtudományok területén utoljára lehet majd jelentkezni a kulturális antropológia és a társadalmi tanulmányok szakokra a 2017. évi keresztféléves felvételi eljárásban.

A bölcsészeknél is változások lesznek: el kell köszönni az andragógiától, ide összesen 238-an jelentkeztek, és 101-et vettek fel, ám ezeknek nagy részre költségtérítéses formában tanul (csak 19-en vannak állami ösztöndíjas képzésen). A történelem szakból kiválik majd a régészet, ami eddig csak szakirányként volt választható – ehelyett önálló alapképzés lesz belőle.

Meg fog szűnni a gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés és a közszolgálati alapszak. A művészeti területeken pedig a mozgóképkultúra és médiaismeret, az elektronikus ábrázolás, a képi ábrázolás, a kézműves és a plasztikai ábrázolás, az építőművészet (osztatlan), a gyártásszervező, kameraman, filmdramaturg, fémművesség, kerámiatervezés és üvegtervezés szak is. Ugyanakkor a filmes szakok nem fognak teljesen eltűnni: a mozgókép szak részeként, szakirányon meg fognak maradni ezek a képzések.

A sporttudomány területén megszűnik a humánkineziológia, a rekreáció szervezés és egészségfejlesztés. Új szakként fog indulni –  a sportszervező képzés helyett – a sport- és rekreációszervezés és a testnevelő-edző szak helyett edző képzés lesz.

Forrás: Eduline

Kép: criticalessays.co.uk

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]