Egyre kevesebb fiatal akar elköltözni otthonról

Az albérlet- és lakásárak az egekbe szöktek, megfelelő munkát sem a legegyszerűbb találni, de nem csak emiatt lakik otthon egy friss diplomás. Abban, hogy több fiatal nem képes elköltözni, gyakran a szülők is hibásak.

A Shelter legújabb kutatása szerint a tavalyi évben a brit dolgozó 20-34 évesek 20 százaléka költözött vissza a szüleihez, amíg 15 százalékuk sosem költözött ki – írta a Telegraph.

Az otthon maradt fiatalok 35 százaléka azt mondta, hogy azért él otthon, mert szeretne pénzt félretenni, míg 21 százalékuk szerint pedig csak szimplán túl drága az egyedül élés. Többen viszont akkor sem költöznének el, ha anyagilag segítenék őket a szüleik.

Más kultúrákkal szemben, sok szülő azt nyilatkozta, hogy szívesen veszi, ha gyerekük otthon él, és gondoskodhatnak róla. Japánban az a bevett szokás, hogy a gyerek 20 éves koráig élhet otthon, azután meg kell tanulnia a saját lábán boldogulina. Nyugaton nincs ilyen bevett „határidő”.

„Egyre kevesebb gyerek költözik el otthonról. Ebben legtöbbször valóban az anyagi szükségszerűség a fő ok, de sokszor a szülők túl kényelmessé teszik az életet. Fizetik a számlákat, a gyerektől nem kérnek hozzájárulást, mosnak és főznek rá” – világított rá a szakértő, Melissa Hood.

A felmérés még azt is kimutatta, hogy az otthon lakó felnőttek 65 százaléka érzi úgy, hogy korlátozzák a szabadságukat. Ettől függetlenül mégsem érzik azt, hogy el kéne költözniük.

Forrás: eduline.hu

Kép: pbs.org

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]