Milyen szakokhoz kötelező az emelt érettségi?

Az előző évekhez hasonlóan, idén is több szakon lesz kötelező bemeneti követelmény az egy vagy két tantárgyból letett emelt szintű érettségi vizsga. A kötelezően teljesítendő 50 óra közmunka mellett egyre több felsőoktatási szakon várják el a jelentkezőktől az emelt érettségi letételét. Ezen szakok listája az utóbbi években egyre bővül.

Vannak szakok, melyekre előre megszabott tárgyakból kell letenni az emelt szintű érettségit, viszont a legtöbb esetben a jelentkező szabadon választhat, mivel csak annyi a kikötés, hogy a felsorolt tárgyak közül egyet vagy kettőt emelt szinten teljesítsen. Ajánlatos az első idegen nyelvet választani emelt szinten, hiszen a legtöbb helyen azt fogadják el, sőt, ha ugyan azon nyelvből már rendelkezel középfokú nyelvvizsgával, akkor mind a kettőért jár a többletpont. A kötelezőségek viszont világosak, történelem szakon emelt szintű történelem kötelező, közgazdasági irányban a matek, nyelvi szakon az adott nyelv (anglisztika-angol, germanisztika-német stb.).

Az orvosi vagy állatorvosi jövőképpel rendelkezőknek számolniuk kell a két emelt szintű érettségi vizsgával (biológia, kémia, fizika), de csak 1 emelt érettségit kell teljesítenie annak, aki bölcsészet-, vagy társadalomtudományi, jogi, gazdasági, mérnöki irányban szeretne továbbtanulni. A részletes felvételi követelményeket itt találjátok meg, valamint minden friss és pontos információért a felvi.hu-t látogassátok.

forrás: eduline.hu

kép: pixabay.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]