Nincs elég akadálymentes szállás a mozgássérült hallgatók számára

Nehezen találnak megfelelő szállást a mozgássérült hallgatók, mivel szinte lehetetlen akadálymentes kollégiumot vagy albérletet találni mind a fővárosban, mind a vidéki egyetemi városokban egyaránt. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) szerint a kormánynak amellett, hogy növelnie kell az akadálymentes kollégiumi helyek számát, több olyan kollégiumot is létre kellene hoznia, amelyek nem csak akadálymentes közlekedést, hanem szállítást és más segítő szolgáltatásokat is biztosítanak a mozgáskorlátozott fiatalok számára.

A MEOSZ szerint a legjobb megoldás az lenne, ha olyan akadálymentes kollégiumok jönnének létre, ahol a mozgássérült hallgatók ép társaikkal, integráltan élhetnének együtt, valamint állapotuk súlyosságától függően segítséget is kaphatnának.

Ezen intézkedések szükségességét bizonyítja egy mozgássérült főiskolai hallgató esete, akit a szövetség székházában szállásoltak el ideiglenesen, miután két hónap elteltével sem sikerült akadálymentes szállást találnia a fővárosban.

A MEOSZ megjegyezte, hogy bár a 2015-2018-as időszakra szóló intézkedési tervbe bekerült a speciális kollégiumok megteremtésének lehetősége, „a konkrét lépéseket nem látni”.

Forrás: MTI
Kép: link

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]