Mennyi is az annyi? Felmérés a hallgatók kiadási szokásairól

A CIG Pannónia biztosító kiadásairól kérdezte a fővárosban tanuló hallgatókat. A felmérés eredménye megkérdőjelezi, hogy a hallgatók valóban tudatosan költekeznek-e és tisztában vannak-e kiadásaikkal, vagy csupán félreértelmezték a kérdőívet.

A felmérés keretében 350 hallgató adott választ féléves kiadásáról, ebbe beleértve a lakhatási, megélhetési és szórakozásra jutó költségeket, valamint a tandíjat is. A hallgatók 42%-a 500-100 ezer, míg 32%-uk 250-100 ezer forintra becsüli 5 havi kiadását. 16%-uk nyilatkozott úgy, hogy 750-500 ezer forintot költ egy szemeszter során, és csupán 3% költ ennél többet. A megkérdezettek 8%-a 100 ezer forintnál, tehát havi 20 ezer forintnál is kevesebből él saját bevallás szerint.

A horrorisztikus albérletárakat és az egyetemisták szórakozási szokásait ismerve is sántít az eredmény, így valószínűleg a fenti becsült összegek jóval magasabbak.

Sok hallgató viszont valóban sikeresen spórol komoly összegeket kollégistaként. Az ELTE kollégiumainak a díjszabása 9 320 és 15 320 Ft között mozog, ezzel szemben az ingatlanpiacon előfordul, hogy csupán egy szobáért 100 ezer forintot kér el a főbérlő.

A felmérés kitér arra is, hogy a hallgatók több mint fele kap otthonról anyagi támogatást, melynek összege 20-50 forint között mozog, de a megkérdezettek 12%-a ennél többet is kap havonta. 10% semmilyen anyagi segítséget nem kap a szüleitől, ugyanakkor a hallgatók 63%-a dolgozik, 43% pedig valamilyen ösztöndíjban is részesül.

(Forrás: eduline.hu)
(Nyitókép: femina.hu)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]