Felülvizsgálja az ELTE a doktori eskü szövegét?

Az Alaptörvény diszkriminatív elemei miatt nem hajlandó esküt tenni Kende Judit doktorjelölt, aki azt szeretné elérni, hogy az ELTE megváltoztassa a doktori eskü szövegét.

Kende Judit közösségi oldalán is felhívta a figyelmet arra, hogy társadalomtudósként nem tesz esküt saját értékeivel szemben álló nézetekkel, mivel az Alaptörvény diszkriminatív elemei korlátozzak például az LMBTQ-emberek és a fogyatékossággal élők jogait, vagy lehetővé teszik a hajléktalanság kriminalizálását.  A TASZ szerint is szükségszerű lenne a felülvizsgálat, ugyanis az eskü szövege személyes hűséget követel, ami alkotmányellenes. Ráadásul a felsőoktatási törvényben foglaltak szerint a doktori fokozat megszerzése egyedül a törvényben foglaltaktól függ, egyéb tényezőktől nem tehetik függővé.

Judit jelenleg következő doktoriján dolgozik, az ELTE-n szerzett oklevelét azonban csak az eskütétel után veheti át, amelynek átalakításáról szeptemberben üléseznek az egyetemen először. Legutóbb 2012. február 3-án, az Alaptörvény hatályba lépésekor módosítottak, azóta senki nem tagadta meg az esküt.

forrás: eduline.hu
kép forrása: ataszjelenti.blog.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]