Passzív hallgatók is dolgozhatnak iskolaszövetkezeteken keresztül

“Aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező, nappali tagozatos diákot keresünk heti 40 órában” – az elképzelhetetlen feltételeket, úgy tűnik feloldja az új szabályozás.

Július 1-től már a passzív hallgatói jogviszonnyal rendelkező nappali tagozatos diákok is vállalhatnak diákmunkát. Ez a kedvezmény 25 éves korig jár, de valószínűleg még így is nagy könnyebbség a diákoknak (és családjaiknak). Az iskolaszövetkezeteken keresztül a passzív hallgatóknak nem kell feketén dolgozniuk, ugyanolyan munkatapasztalatot szerezhetnek, mint a nappalisok, és természetesen pénzt tudnak keresni – a teljes munkaidős bérnek diákok esetében is el kell érnie a minimálbért, részmunkaidőben pedig annak arányos részét. A munkavállalók is jól járnak az új szabályozással, hiszen a diákmunka után lényegesen kevesebbet kell adózni.

Kósa Lajos becslése szerint a változás körülbelül 20 000 diákot érint – ez a jelenlegi évi 180-200 000 diákhoz képest 10%-os bővülést jelenthet. Kérdéses, hogy van-e ekkora igény a munkavállaló hallgatókra, valamint az is, hogy a passzív hallgatók nem szorítanák-e ki a nappalis hallgatók egy részét a piacról: előbbieknek feltehetően sokkal lazább az időbeosztásuk, és akár 40 órában is tudnak dolgozni egy héten, míg ezt az egyetemre bejáró diákok nem mondhatják el magukról.

Kép: pecsma.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]