Diákmunkánál is jár a fizetett szabi!

Fizetett szabadság jár a diákmunka során is…

Itt a nyár, egyre több diák vállal diákmunkát. Iskolaszünetben 15 éves kor, tanulmányi időszakban 16 éves kor felett lehet dolgozni. 18 éven aluli munkavállalónak a szülei vagy a törvényes képviselői hozzájárulása elengedhetetlen.

Ha munkát vállaltok,  fontos, hogy az adózásra is odafigyeljetek. A foglalkoztató cégnek még a tényleges munkakezdés előtt be kell jelentenie a munkavállalót az adóhivatalnál, hogy legális legyen a munkavégzés. Ezt érdemes ellenőrizni itt.

Lényeges, hogy kössetek munkaszerződést, mert ez biztosítja, hogy megkapjátok a fizetéseteket. Ezeknél a rövidebb tartalmú munkáknál is jár az éves szabadság időarányos része.

Évente 20 nap rendes szabadság jár, ha a diák két hónapot dolgozik, akkor is megilleti a három fizetett szabadnap. Abban az esetben, ha a diák ezt nem veszi ki, akkor a munkáltatónak a munkaviszony megszűntekor ezt ki kell fizetni neki.

Ha a munkavégző 18 év alatti, akkor neki kicsivel több, azaz évi 25 nap jár.

Hogyha valaki iskolaszövetkezeten keresztül dolgozik, akkor sajnos nem jár neki fizetett szabadság. Viszont legalább annyi munkavégzési kötelezettséggel nem járó szabadnapot kell kapnia, mint bárki másnak.

Ilyenkor is vannak esetek, mikor az iskolaszövetkezeti tagság keretében dolgozó diák is kaphat pénzt. Például, ha a munkáltató vagy a szolgáltatást igénybe vevő cég beosztotta őt munkavégzésre, de végül mégsem tud munkát adni neki.

Vagy ha kötelező orvosi vizsgálatra megy, illetve véradásnál is jár a juttatás.

 

Forrás: Edupress

Kép: morningshow.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]