Párbeszéd a Fokozatváltásról

Szerdán 17:30-kor kerül megrendezésre az ELTE ÁJK Egyetem téri épületében a “Párbeszéd az egyetemi autonómiáról, konzisztóriumról” nevű esemény, ahol Palkovics László, Bódis József és Gulyás Tibor kerekasztal-beszélgetés formájában értekeznek a Fokozatváltás a felsőoktatásban stratégia részleteiről.

A Fokozatváltás a felsőoktatásban stratégia alapján a Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság kidolgozta a felsőoktatási intézmények vezetői struktúrájának új felügyeleti szervét, a konzisztóriumot. A Felsőoktatási Kerekasztal tagjai között vita alakult ki a testület célját, összetételét és jogköreit illetően. A felsőoktatási kormányzat nyugat-európai és tengerentúli minták alapján a konzisztórium előnyei mellett érvel, míg az azt ellenzők az egyetemi autonómiát hangsúlyozzák és kívánják védeni. De arról, hogy mi is a konzisztórium szerepe az egyetem életében, és milyen hatással lesz majd a működésre, az a nyilvánosság, az egyetemi polgárság számára egyelőre kevéssé ismert. A felmerült kérdésekre válaszokat az ELTE Hallgatói Önkormányzata nyilvános vitán kívánja megtalálni – olvasható az esemény Facebook oldalán.

A rendezvény április 29-én 17 óra 30 perckor egy bevezető előadással veszi kezdetét, melyben a konzisztórium intézményének nemzetközi áttekintését követően a konzisztóriummal kapcsolatos vitás kérdésekről is szó esik. A két előadóhoz a közönség moderált formában kérdéseket intézhet. Szünetet követően meghívott vendégeikkel egy kerekasztal beszélgetés keretein belül járják körbe a konzisztórium intézményének tervezett felépítését és jogköreit. A beszélgetésen meghívott vendégként vesz részt Palkovics László, felsőoktatásért felelős államtitkár, Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia elnöke és Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke. A beszélgetés végén a nézői kérdéseknek számára időkeretet biztosítanak.

A rendezvényre minden egyetemi érdeklődőt várnak, ugyanakkor a részvétel a helyszín adottságai miatt regisztrációhoz kötött. A regisztrálni itt lehet.

A rendezvény menete:
17:30 – 18:45 Szakmai bevezető előadások
18:45 – 19:00 Szünet
19:00 – 21:00 Vita a konzisztóriumról

A rendezvény Facebook eseménye itt érhető el.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]