Az ELTE HÖK megtartotta a tanév első küldöttgyűlését

Meglepően gyorsan zajlott a pénteki küldöttgyűlés az Állam- és Jogtudományi Kar egyik termében – szó volt a jótékonysági tanszergyűjtésről, a gólyabálokról, valamint ELTE-s képzésekről is, az Ellenőrző Bizottság új tagot választott, de a délután talán legfontosabb pontja az alapszabály módosítása volt: az ÁJK-n nagy változások lesznek.

Első napirendi pontként a Kabinet tagjai kiegészítették korábban benyújtott írásbeli beszámolóikat, úgy tűnt, sok dolog történt rövid idő alatt is: Szalma Edina, az ELTE HÖK tanulmányi alelnöke például beszámolt arról, hogy Nyíregyházán az ELTE-nek hamarosan minden valószínűség szerint kihelyezett gyógypedagógia alapképzése indul.

Papp Dorottya tudományos alelnök az ELTE Galaxis-programra hívta fel a jelenlévők figyelmét: ez középiskolásoknak segít tanulmányaikban, elsősorban az érettségire való felkészülésben. A Kabinet esélyegyenlőségi referense, Dávid Szamanta kifejezte reményét, hogy sikeres lesz a jótékonysági gyűjtés (erről részletesen korábban itt írtunk), és hogy az akció második hetében még többen juttatnak el jó állapotú tanszereket a HÖK-irodákba, hogy azok rászoruló tanulókhoz kerülhessenek.

Zima Richárd ELTE Online-főszerkesztő személyesen is megköszönte a gólyatáborok szervezőinek, hogy az ELTEvízió a programokon forgathatott (a kész videó pedig hamarosan érkezik). De nemcsak a gólyatáborokról esett szó, hanem a közelgő gólyabálokról is: Fazakas Áron (rendezvényekért felelős referens) arról számolt be, hogy akár már október 7-én elindulhat a szervezés – a négy gólyabál valószínűleg novemberben lesz.

A Kabinet sportügyi referense, Móczik Alexandra örömmel jelentette, hogy a Sport7-en sok nemzetközi hallgató is megjelent, valamit hogy a (vakok, gyengénlátók és látók számára egyaránt élvezetes) csörgőlabda kurzust már elegen fölvették ahhoz, hogy elindulhasson. A sportolási lehetőségek kapcsán Sujtó Attila EHÖK-elnök mindenkit emlékeztetett arra, hogy szeptember 20-án az UNESCO Egyetemi Sport Nemzetközi Napja lesz, amely egyben Inkluzív Sportnap is – az ELTE-n először rendeznek ilyet.

A beszámolók után a küldöttgyűlés Dudás Rékát (Tanító- és Óvóképző Kar HÖK) választotta az Ellenőrző Bizottság új tagjának.

A választás után következett az ELTE HÖK Alapszabály ÁJK HÖK-re vonatkozó fejezetének a módosítása. Czabán Samu, az ÁJK HÖK elnöke röviden összefoglalta a változtatásokat: többek közt létrehoznának két új pozíciót, a jogsérelmi és a környezettudatosságért felelős referensit. A módosítással egyre inkább függetlenedik a Jurátus, azaz a kari hallgatói újság, a HÖK-től; a szociális és a gazdasági ügyeknek eddig egy felelős alelnöke volt, ezt szétválasztják. A legfontosabb változtatás azonban az, hogy az ÁJK HÖK bevezeti a közvetlen elnökválasztást (illetve a közvetlen politológus-alelnök választást) a kari hallgatói önkormányzatban. A Küldöttgyűlés a változtatásokat egyhangúlag elfogadta, így azok a Szenátus, azaz az Egyetem döntéshozó testülete elé kerülhetnek.

Az eseményen készült galériánkat itt tekinthetitek meg.

Fotó: Nagy Ádám Zoltán, ELTE Online

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]