Zaránd Péter, az ELTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának elnökének nyilatkozata

Zaránd Péter kedd délután juttatta el hozzánk nyilatkozatát a felsőoktatás átalakításáról született hírek és előkészületek után. Nyilatkozatában a tárgyalások és egyeztetések fontosságát emelte ki, és leszögezte, hogy az EHÖK minden lehetőséget megragad a veszélybe került szakok megmentése érdekében.

Hallgatótársaim, Egyetemi polgárok!

A HÖOK és a Rektori Konferencia küldöttei ezekben a percekben is tárgyalnak a Felsőoktatási Kerekasztalnál a Felsőoktatási Államtitkársággal a szakok ügyében, az egyetemi autonómiáról és a hallgatói jogokról. Rövid időn belül a nyilvánossággal is ismertetik a tárgyalások eredményét.

Fontosnak tartjuk ugyanakkor, hogy tudjátok, bármilyen megállapodással is zárul a mai egyeztetés, az ELTE Hallgatói Önkormányzatának tisztségviselői jelenleg is mindent megtesznek azért, hogy azon képzéseink, amelyek veszélybe kerültek, megmaradjanak.

A sajtóban megjelent hírek ugyanakkor a szakok ügyén is túlmutatnak: az államtitkárság javaslatai összességében megszüntetnék az egyetem mindennemű autonómiáját mind tudományos, mind kutatási, mind gazdálkodási kérdésekben. Mi, hallgatók a mindennapokban is érezhetjük majd az intézkedések következményeit a hallgatói jogok csorbításában, melyek  ̶ jelen állás szerint  ̶ végső soron kiszolgáltatottságot eredményeznek.

Bízunk az Államtitkárság józan ítélőképességében, és abban, hogy a Fokozatváltás a felsőoktatásban című stratégia mentén valódi, minőségorientált átalakítást tudunk véghezvinni.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]