Az ELTE-nek mindenképp javítania kell versenyképességén

Bár még korai lenne átfogó véleményt alkotni a kancellári rendszerrel kapcsolatban, mindenképp fontos az ELTE versenyképességének javítása, fogalmazott Scheuer Gyula kancellár a Napi Gazdaságnak adott interjújában.

A mostanában megjelent vélemények szerint azon egyetemeket sikerült viszonylag rövid időn belül konszolidálni, ahol a kancellári posztot a volt gazdasági igazgató tölti be. Scheuer szerint azonban még korai bármilyen kritikát megfogalmazni, azt azonban kijelentheti, hogy az ELTE esetében nincs szükség semmiféle konszolidációra. „A kancellári rendszer bevezetésének célja az én értelmezésemben nem csupán a közpénzek átlátható elköltésének megteremtése volt. Személyes küldetésemnek tekintem, hogy az egyetem vezetését segítsem abban, hogy az ELTE egy jobb, hatékonyabban működő, versenyképes egyetem lehessen”- mondta.

Mezey Barna rektor úrral sikerült egy együttműködő és partneri viszonyt kialakítania, valamint szerencsére mind a felső, mind a középvezetés nyitottságról tett tanúbizonyságot.

Scheuer szerencsés helyzetben találta magát az ELTE-n, mivel a korábbi gazdasági vezetésnek köszönhetően az egyetem jelenlegi likviditási helyzete kiváló, nincsenek kifizetetlen számláink vagy lejárt tartozásaink. Ahogy a kancellár úr mondta: az egyetem működése sajátos, mely egyrészt tevékenységének rendkívül szerteágazó jellegéből, másrészt az erősen decentralizált működéséből adódik. Az egyetem keretein belül működnek országosan ismert közoktatási intézmények a gyakorlóóvodától, az Apáczai, Radnóti, Trefort középiskolákig. Országosan elismert az egyetem könyvtára, az ott található könyvek értéke egyes becslések szerint elérheti az ELTE teljes ingatlanvagyonának értékét. Ezen kívül füvészkerttel, csillagvizsgálóval, geológiai parkkal, továbbá az egyetem 3500 hallgatóját ellátó kollégiummal és számos egyéb intézménnyel is rendelkezik. Vezetői szempontból azonban a legnagyobb kihívást a kari struktúrán alapuló rendkívül decentralizált szervezet jelenti.

Az interjú során többször szóba került az egyetem versenyképessége. A kancellár szerint az egyetem az elérhető forrásokért, a hallgatókért, az oktatókért és kutatókért versenyez. A felsőoktatás számára a források elsősorban a pályázati tevékenységének sikeressége és saját bevételeinek növelése által bővíthető. A fiatalok elvándorlásának megakadályozása érdekében emelni kell az oktatás és a szolgáltatások színvonalát, erősíteni kell a közösségteremtő funkciókat. Ennek érdekében elkészítik az Intézményfejlesztési tervet, amely ezen területek fejlesztését célozza.

A kancellár szerint szintén fontos a fiatal és középkorú oktatók, valamint a kutatók megtartása, a munkahelymegtartó képesség növelése.

Kép: www.elte.hu

Forrás: www.elte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]