Majdnem megszűnt az ELTE PPK is

A Felsőoktatási törvény módosításának a kormány számára előkészített tervezetét sikerült megszereznie az Átlátszó Oktatásnak. Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara is megszűnhet.

A már sokat emlegetett, és nagy port kavart felsőoktatási törvénymódosítások rengeteg változást hoznának. Többek között módosulna a szakok listája és a rektorok jogköre is.

A legtöbb átalakítás az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán belül várható, veszélybe kerülhet a fennmaradásuk is, mivel jelentős bevételkiesésre kell számítani.

Az európai trendekkel (melyekben a képzési forma kettébontása jellemző) ellentétesen, a  pszichológia képzést ötévesre szerették volna módosítani. Ezzel az intézkedéssel megszűnt volna a külföldi egyetemekre való átjárás lehetősége. Itt tanul az angol képzéseken részvevő hallgatók egyharmad része. Ha ezek a külföldi diákok elmaradnak, akkor akár 500 millió forintos kiesést jelenthet, és veszélybe kerülhet a kar megmaradása is, hogyha pedig az államilag finanszírozott mesterképzésben nem vehetnek részt magyar hallgatók, akkor csökkenhet a specializálódás esélye is.

Több százan tilatkoztak a felsőoktatási törvénymódosítás ellen. A kormány mérsékelte a módosításokat, így a pszichológia szakon maradna az osztott képzés, a nemzetközi tanulmányok, a kommunikáció, és az ipari termék- és formatervező szak is. A mai fejleményekről bővebben itt  és itt olvashattok.

Holnap pedig ismét demonstrálni fognak a hallgatók.

 

Forrás: MTI, Eduline, 444

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]