Hogyan szüntetnék meg a szakokat?

A kommunikáció és a nemzetközi tanulmányok szak jövőjét átgondolta a kormány. A teljes törlés mellet új formák megjelenése is várható.

Maruzsa Zoltán felsőoktatási helyettes államtitkár elmondta, hogy az ésszerűsítésre és a kompromisszumos megoldásokra törekedtek a felsőoktatás átalakítása során. A tervek szerint 10-15 százalékkal csökkenhet a megszerezhető felsőoktatási szakképesítések száma a 2016-os felvételi eljárástól kezdődően. A kormánydöntés májusban várható, az idén felvételizőket a változások nem érintik.

Az államtitkárság által kidolgozott kormányrendelet tervezete szerint, a mostani közel 650 megszerezhető szakképesítés, alap- és mesterképzésben körülbelül 10-15 százalékkal csökkenne. Ez megfelel az előzetes tervezetnek – említette a helyettes államtitkár, hangsúlyozva: a képzési szerkezet átalakítása nem az intézmények ellen történik, hanem velük közösen.

A változtatásokra nem létszám-szabályozási eszközként tekintenek. Abban biztosak, hogy pontosan ugyanannyi hallgató lesz a régi és az új képzési szerkezetben – emelte ki az államtitkár.

Mivel a kommunikáció- és médiatudomány szakot négyféleképpen lehet tanulni, ezért az államtitkárság a párhuzamosságra kívánta felhívni a figyelmet, a kérdés az volt a Rektori Konferencia szakbizottsága felé, valóban szükséges-e minden szinten képezni ezeket a szakembereket.

Mint mondta, ugyanez igaz a nemzetközi tanulmányokra is. A kérdés az, hogy ez önálló alapszakként értelmezhető-e vagy sem. A helyettes államtitkár hangsúlyozta: kompromisszumos megoldásra törekednek.

Maruzsa Zoltán azt is említette, hogy a pedagógusképzést nem  érintik a változások, az osztatlan képzésre kívánnak fókuszálni. Egy apró módosítást vezetnének be: a csecsemő- és kisgyermekgondozás nem indul felsőoktatási szakképzésként, hanem alapszakként fut majd tovább.

A kis létszámú szakoknál azt nézték meg, hogy több szinten jelenik-e meg ugyanaz a tartalom. A mesterképzéseknél arra figyeltek, hogy hasonló néven, akár négy-öt mesterképzést is összehoztak az intézmények. A nyelvészet, nyelv, irodalom- és kultúratudományt említette példaként Maruzsa Zoltán.

A törlések mellett ugyanakkor új formák jelenhetnek meg. Mint például a pszichológia szak, amelyet eddig osztott formában hirdettek meg, ez a jövőben osztatlanná válik. Az osztatlan forma megjelenése várható, az agrármérnöki képzésnél, viszont megmarad az alap és mesterképzési forma is.

A mérnök- és informatikaképzésekben változások nem várhatók, viszont mintegy húsz átnevezés van tervben, adott esetben a párhuzamosság megszüntetésére. Példaként hozta Maruzsa, hogy a logisztika helyett ellátásilánc-menedzsment névvel találkozhatnak majd a jövőben a diákok. Az új szakokat felmenő rendszerben vezetik be 2016-tól – tette hozzá az államtitkár. A rendelettervezetről április 21-én tárgyal a Felsőoktatási Kerekasztal, és májusban a kormány elé kerülhet.

Forrás: eduline.hu

Fotó: moderniskola.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]