Közös állásfoglalás a kommunikáció szakokért

Öt egyetem közös állásfoglalást adott ki a kommunikációs alapképzés tervezett megszűnése ellen.

A Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az Eszterházy Károly Főiskola, a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem kommunikáció- és médiatudomány alapszakot oktató tanszékei és a Médiakutató Alapítvány aggodalmukat fejezik ki a tervezet miatt, amely megszüntetné 2016-tól a kommunikáció- és médiatudomány alapszakot.

A levélben az Emberi Erőforrások Minisztériumát arra kérik, hogy tegye  hozzáférhetővé a tervezetet a “legfontosabb belső szakmai fórumok számára“, hogy “az egyeztetés szakmailag megalapozott, lehetőség szerint konszenzusos végeredményhez vezessen“.

A kommunikáció szakos frissdiplomások munkaerő-piaci beágyazottsága kifejezetten jó. Említették azt is, hogy egy olyan szakról van szó, melynek a bejutási küszöb felemelése miatt, már most sem az állam, hanem a hallgatók fizetik meg a tanköltségét.

Az aláírók szerint éppen, hogy ellenkező intézkedésre lenne szükség. Az állami helyek számát kellene növelni, ezzel megteremtve a társadalmi esélyegyenlőség feltételeit azoknak a fiataloknak, akik anyagi okok miatt nem vállalják a költségtérítéses képzést.

 

Forrás: edupress.hu

Kép: zskf.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]