Ezek voltak a legnépszerűbb szakok a keresztféléves felvételin

Mintegy hatezer felvételiző nyolcvan százaléka bejutott a felsőoktatásba az idei keresztféléves felvételi eljáráson.

A keresztféléves eljárás során idén 5877-en nyújtották be jelentkezésüket valamely felsőoktatási intézménybe; 4665-en nyertek felvételt, így a bejutási arány 79,4 % lett.

Elsősorban mesterképzéseket hirdettek meg a keresztféléves eljárások során. Ennek megfelelően idén is a jelentkezők 85 %-a első helyes jelentkezése szerint mesterképzésre kívánt bejutni, míg a felvettek körében végül összességében 87 százalékot tettek ki a mesterszintre bejutottak.

A mesterképzések közül a legtöbb hallgató a vezetés és szervezés, a gépészmérnöki, valamint a tanári mesterszakokra került be. A legtöbb jelentkezőt felvett 10 mesterszak között 6 gazdaságtudományok, 2 műszaki és 1-1 informatika, illetve pedagógusképzés képzési területhez tartozó szak található.

Az alapképzésre jelentkezők között ugyancsak a gazdaságtudományi szakok, azon belül a gazdálkodási és menedzsment szak volt a legnépszerűbb.

Az osztatlan képzésre bekerültek valamennyien jogász szakon kezdhetnek majd, míg felsőoktatási szakképzésben a kommunikáció és média (kommunikáció) szak végzett a felvettek száma szerinti lista élén.

A legtöbben, a felvettek 63 %-a nappali munkarenden kezdheti meg tanulmányait, levelező képzésen a felvettek egyharmada. A nappali munkarend a mesterképzések esetében dominál, míg az alapképzésre felvett hallgatók többsége távoktatásban fogja megkezdeni tanulmányait. Osztatlan képzési szinten csak levelező munkarendű képzések indulnak.

A felvett hallgatók 83,5 százaléka állami ösztöndíjas képzésre került be, ez az arány valamivel alacsonyabb az általános felvételi eljárások során mérhetőnél, azonban alapképzésben, felsőoktatási szakképzésben, illetve osztatlan képzésben csak önköltséges képzések indultak.

Forrás: edupress.hu

Kép: www.kopint.hu