A 2014-es diplomás keresetekről

A Workania nevű állásportál által működtetett Fizetesek.hu éves felméréséből kiderül, hogy tavaly 246 ezer forintra nőttek a bruttó átlagfizetések, 2013-hoz képest 6 százalékos volt az emelkedés. A munkaerő-közvetítés és a tanácsadás területén volt a legszámottevőbb emelkedés, emellett nem elhanyagolható mértékben emelkedtek a fizetések a vendéglátásban és a kiskereskedelemben is.

A bruttó átlagfizetések emelkedése éves szinten az elmúlt öt év legnagyobb bővülését mutatja. A budapesti munkavállalók keresete 18 százalékkal több a magyarországi átlagnál, 300 ezer forint.

Ez 20 százalékkal haladja meg a második legjobban fizetett megye, Komárom-Esztergom munkavállalóinak 240 ezer forintos átlagfizetését. A harmadik a 235ezer forintos átlaggal rendelkező Győr-Moson-Sopron megye, de ezt a szintet megközelíti pl. Fejér, Vas, Pest és Heves megye is. Ez alatt teljesített 180 ezres fizetéssel Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Tolna megye állnak. Nem sokkal maradt el tőlük Baranya, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Zala és Somogy. Békés, Szabolcs és Nógrád megye bizonyult továbbra is az ország legrosszabbul fizetett területének, bruttó 160 ezres, diplomás átlagbérekkel.

Kitérve az iparágakra, a legnagyobb fizetés emelkedés a munkaerő-közvetítés és a tanácsadás területén volt, ezekben a szakmákban 7 százalékos béremelés volt tapasztalható. Továbbá a vendéglátás és szálláshelyek, illetve a kiskereskedelem területe is pozitív változásnak örvend, 6 százalékos emelkedéssel.

Szintén hat százalékos változás jellemzi a biztosítási szektorban dolgozók fizetését is, ám sajnos itt tapasztalták a legnagyobb visszaesést. Szintén csökkentek a marketing, reklám, PR és az élelmiszeriparban dolgozók fizetései, mégpedig öt százalékkal.

A felsővezetőknek is szintén kedvező volt az előző év, átlagkeresetük bruttó 645 ezer forint volt. A műszaki diplomások átlagkeresete 300 ezer forint, míg a többi diplomás fizetése 275 ezer forint volt. Az irodai munkát végzők 175 ezer forintos, a szakmunkások 156 ezer forintos átlagbéreket kaptak. A legkevesebbet tavaly is a segédmunkások keresték, mindössze 126 ezer forintot.

A cégvezetői pozícióktól eltekintve, a legjobban fizető szakma a repülőgép pilótáké volt, az ő átlagbérük havi bruttó 1 millió 167 ezer forint, ezzel sok igazgatónál és egyéb magas beosztású dolgozónál jobban kerestek. Őket követik a gyógyszeripari orvostanácsadók, 835 ezer forinttal és a telekommunikációs hálózatstratégiai specialisták 670 ezer forintos keresettel. A legjobban fizető szakmák közé tartoznak az informatikus, mérnöki, pénzügyes és gyógyszeripari állások, ezek mindegyikében 500 ezer forint feletti átlagbért mértek.

 

Forrás: eduline.hu

Kép: ecopedia.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]