Tovább folytatódik az ELTE erőszakellenes kampánya!

Az egyetem több karán tartanak rendezvényeket november 25-én, a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján. Az Állam- és Jogtudományi Kar hallgatói szervezetei konferenciát szerveznek, a Tanító- és Óvóképző Kar a NANE Egyesülettel együttműködve workshopot.

Az Állam- és Jogtudományi Kar hallgatói szervezetei – a Bibó István Szakkollégium, a Büntető Eljárásjogi és Büntetés- végrehajtási Jogi, a Büntetőjogi, a Jogszociológiai és a Kriminológiai Tudományos Diákkörök – egész napos tudományos konferenciát szerveznek a szexuális erőszakról. Bár a szexuális erőszak jelentős társadalmi probléma, mégis a legritkább esetben kerül reflektorfénybe. A rendezvényen a szexuális erőszak szociológiai és kriminológiai vonatkozásaival, a jogi szabályozással és a jogalkalmazással, illetve a megelőzéssel, és az áldozatsegítésre szolgáló eszközök bemutatásával kívánnak foglalkozni.

A Tanító- és Óvóképző Kar stratégiát dolgozott ki a hallgatók támogatására, valamint az erőszak megelőzése és az áldozatok segítése érdekében. Délután műhelymunkát szerveznek a NANE Egyesülettel együttműködve. Ezzel a tematikus műhellyel csatlakoznak a „16 Akciónap” rendezvénysorozathoz, amelynek központi témája a nők elleni erőszak megelőzése.

A „16 Akciónapot” 1991 óta világszerte november 25. (a Nemzetközi Nap a Nők Elleni Erőszak Ellen) és december 10. (az Emberi Jogok Nemzetközi Napja) között rendezik meg civil szervezetek és magánszemélyek. A rendezvénysorozat megnyitója a november 22-i Néma Tanúk felvonulás, melynek során az elmúlt egy évben családon belüli erőszak során meggyilkolt áldozatokra emlékeznek, és felvonulnak a történeteiket magukon hordozó piros sziluettekkel, a Néma Tanúkkal. A felvonulás idén az Eötvös Loránd Tudományegyetem Egyetem téri épületének Aula Magna terméből indult.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem polgárainak kezdeményezésére korábban „Együtt az Erőszak Ellen” kampány indult, melynek célja az erőszak minden formájának elutasítása. A csatlakozók egy türkiz színű szalag viselésével fejezhetik ki egyetértésüket, a kezdeményezéshez már csaknem háromezren csatlakoztak.

Forrás: www.edupress.hu

Kép: www.edupress.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]