Változtathatnak a pedagógusok életpályamodelljén?

A Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) fél éve van arra, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól (KLIK) átvegye a szakképző iskolákat.

Odrobina László szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár úgy véli ezzel az átszervezéssel átláthatóbbá és működőképesebbé válik a szektor. Mivel jelenleg minden komolyabb döntést, ami a KLIK szakképző iskoláival kapcsolatos magasabb szinten kell meghozni ez pedig késedelmekhez vezet. Az átvétel ezt a helyzetet javítaná.

Az év elejétől kezdve átvizsgálják a szakképző intézményeket, előkészítik az átvétel folyamatát, és minden esetben a helyi viszonyokat szem előtt tartva döntik el, melyik iskolát melyik centrumba integrálják – tette hozzá. A finanszírozást illetően közölte: az a cél, hogy az iskola hozzájáruljon saját fenntartásához, de nem kell önfenntartónak lennie.

Az új modell célja nem pedagóguselbocsájtás, és ez nem is lehet a közvetlen következménye – mondta. Arról is beszélt, hogy a pedagógus – életpályamodellen belül korrekciókat terveznek. Eszerint a mérnök, közgazdász akkor is részesül a pedagógus életpálya előnyeiben, ha már elkezdte a módszertani ismeretek elsajátítását, de még nincs pedagógiai diplomája.

Szeretnék életre hívni a gyakorlati oktatásvezető pozícióját, akinek a feladata az lenne, hogy tartsa a kapcsolatot az iskolákban a gyakorlati képzést szervező vállalatokkal.

Forrás: eduline.hu

Kép: piacesprofit.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]