Változások a Klik körül?

Lesz változás Klik ügyben? Az EMMI legújabb javaslata szerint kevésbé tűnik központosítottnak a tervezett struktúra, ugyanis július 1-jétől 60 fenntartó lenne, amelyek önálló jogi személyekként működnének, önálló költségvetéssel, szakmai és gazdálkodási jogosítvánnyal bírnának.

Az új felépítésben összevonnának tankerületeket, de nem megyehatárokon átlépve, így egy-egy fenntartóhoz 50-60 iskola kerülne, ezt persze még befolyásolná a gyerekek létszáma, az iskolák száma és a távolság is.

Az új fenntartók 5-10 milliárdos költségvetéssel működnének, a gazdálkodási és irányítási funkció pedig szétválasztanák. A tárca és a hatvan fenntartó között egy központi szerv lenne, amelynek csak irányításszervezési és stratégiai feladatai lennének.

Az államtitkárság cáfolta, hogy egy olyan megaszervezet jönne létre, amely az egyetemeket is magában foglalja. Azért annyira még senki se élje bele magát ebbe az elképzelésbe, ugyanis a fenti opció mellett még öt lehetséges modell is napirenden van, ezeket is a kormány elé viszik, és a kabinet hozza meg a végső döntést még április elején.

Apró változás várható tankönyvtéren is, szeptembertől az első és a második évfolyamon eltörlik a tartós tankönyvek rendszerét, ilyen kisdiákoktól ugyanis nehéz elvárni, hogy úgy kezeljék ezeket a kiadványokat, mint a felsőbb évesek. A közlés szerint megállapodásra jutottak a szakszervezetekkel abban, hogy az érettségin a régi és az új történelematlaszokat is lehet használni.

forrás: eduline.hu
kép: mno.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]