Ennyit ér a diplomád

A diplomás pályakövetési rendszer tanulmánya a friss diplomások kezdő fizetését vizsgálta meg.

A felmérés több mint 24 ezer volt egyetemista részvételével készült. A 2008-ban, 2010-ben és 2012-ben végzett hallgatóknak egy online kérdőívet kellett kitölteniük, ez alapján összegezték, hogy egy átlag friss diplomás mennyi idő alatt helyezkedik el, milyen kezdő fizetéssel.

Legtöbbet az informatikusok keresnek, átlagosan havi nettó 231 510 forintot. A megkérdezettek 8,7 százaléka külföldön folytatta karrierjét, ők többet is keresnek itthon maradt kollégáiknál, átszámítva átlagosan 248 050 forintot. Ez jóval magasabb, mint a havi nettó 168 400 forintos átlagkereset, viszont az is megfigyelhető, hogy a nemek közti legnagyobb aránytalanság is az informatikusok körében található. A férfiak átlagosan 50 ezer forinttal többet visznek haza, mint a nők, akik havi szinten 178 130 forintot keresnek. Az informatikus pályakezdők között kirívóan kevés a munkanélküli, mindössze 3,6 százalék.

Leghamarabb- a diplomaszerzést követő 4 hónapon belül- az orvosok, informatikusok, jogászok és a pedagógusok és a műszaki végzettségűek találnak munkát. A sor végén a társadalomtudományok volt hallgatói kullognak, nem sokkal lemaradva az agrár, bölcsészettudományi és természettudományi diplomásoktól, nekik átlag 5 hónapba kerül munkát találni.

Ez a differenciálódás egyébként megfigyelhető a pályaelhagyásnál is: míg az orvosok és jogászok csupán 5-7%-a dolgozik a más területen, addig a bölcsészek és a sporttudományi szakon végzettek 27%a végzettségétől független munkahelyen helyezkedik el.

Ha kíváncsi vagy a részletes tanulmányra szakmákra lebontva, a felvi.hu oldalán megtalálhatod.

(Forrás: eduline.hu)

(Fotó: szon.hu)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]