Pályakezdő bérek – rosszabbul keresnek a nők és a tanárok

Nem meglepőek a Diplomás Pályakövetési Rendszer adatai: a mérnöki, üzleti és informatikai területeken keresnek a legjobban a frissdiplomások, míg az orvosi, tanári és irodai végzettségűek ennek csak a felét-harmadát vihetik haza. Az azonos területen dolgozó férfiak és nők fizetése között is óriási a különbség, a nők jellemzően kétharmad annyi bérért dolgoznak, mint a férfiak.

A Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) 2013-as eredményeiből kiderült, az 5, 3, és 1 éve végzett hallgatók közül azok keresnek a legjobban, akik szoftverfejlesztői, üzletpolitikai elemzői vagy számvitel és pénzügyi diplomát szereztek, az ő kezdő átlagfizetésük havi nettó 250 ezer forint körül alakul. Jól keresnek még más pénzügyi diplomával rendelkező fiatalok is, a befektetési tanácsadó, a piackutató és a kereskedelmi tervező végzettségűek szintén a top 10-ben vannak, több mérnökkel együtt: a villamos- és gépészmérnökök is kb 220 ezer forintos átlagjövedelemre számíthatnak. Az eredményekből kiderül, legroszabbul az általános irodai adminisztrátorok és kisgyermeknevelő óvodapedagógusok keresnek, az ő átlagos pályakezdő fizetésük a nettó 100 ezer forintot sem éri el. Több más tanítói vagy tanári végzettség is a lista végére került, átlagosan 120 ezer forint körül keresnek az általános iskolai tanítók, a gyógypedagógusok és a középiskolai tanárok is.

A férfiak- és nők keresetének különbsége a frissdiplomások esetében is feltűnő, vagyis nem a nők gyermeknevelési eltávozása okozza a fizetésük elmaradását, az már pályakezdőként sem olyan magas, mint férfi kollegáiké. A legrosszabbul a művészeti területen dolgozó nők járnak, az ő munkájukért csak egy férfi fizetésének 68%-a jár, más területeken általában 70 és 77% körül alakulnak a számok. A fent említett területeken szinte egységesen 76%-a egy férfi nettó fizetésének a nők bére. A legjobban a bölcsészettudományi pályát végzett nők keresnek a pálya férfitagjaihoz mérve, az ő bérük csak 12%-kal kevesebb kollegáikénál.

forrás: eduline

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]