Tanévnyitó – a 380. fejezet kezdődött meg az ELTE-n

Pénteken tartották az Eötvös Loránd Tudományegyetem 380. tanévét megnyitó ünnepi közgyűlését.

Az eseményen részt vett Palkovics László és Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára és helyettes államtitkára, Kollár László Péter, az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok elnöke, valamint a társegyetemek, főiskolák rektorai, rektorhelyettesei, az ELTE díszdoktorai és alumnusai.

Mezey Barna rektor beszédében vázolta az ELTE főbb stratégiai irányait: az egyetem értékeinek megőrzését, a nemzetközi versenyben való helytállás szükségességét. Elmondása szerint az ELTE nyitottan várja a felsőoktatás átalakulását, de hangsúlyozta, hogy ezeknek az átalakulásoknak figyelembe kell venniük az ELTE eredményeit, és csak olyan változtatásokat szabad elvégezni, amelyek „el tudják különíteni a felsőoktatás egészének helyzetét a benne legkiválóbban teljesítő szereplők jogos követeléseitől”. Hozzátette, az új felsőoktatási államtitkárral folytatott megbeszélések alapján erre jó esélyt lát.

Palkovics László felsőoktatási államtitkár beszédében méltatta az ELTE-n folyó képzés minőségét, és – reagálva az elmúlt hét fejleményire is – beszélt a HÖK-ök törvényi szabályozásának változtatásáról.

A beszédek után sor került az Egyetem kitüntetéseinek átadására is. Eötvös-gyűrűt kapott Somlai Péter, a TáTK professor emeritusa és Weiss Emília, az ÁJK professor emeritusa. A kitüntetés odaítélése után Weiss Emília elhunyt, így a díjat testvére vette át. ELTE Emlékérmet kapott Oláh Attila, a PPK volt dékánja, egyetemi tanár; Raczky Pál, a BTK egyetemi tanára; Simon Péter Lajos, az IK egyetemi tanára és Demeter Katalin, a TÓK főiskolai tanára. Majd kiosztották a Pro Universitate Emlékérmeket, a díjazottak listája itt található.

Az ELTE EHÖK elnöke, Zaránd Péter köszöntötte az elsőéveseket, beszédében pedig az egyetemet egy könyvhöz hasonlította, amelyet az ELTE hallgatói és oktatói írnak, és ma kezdődik a 380. fejezet. „Igazán nagyot, kitűnőt csak akkor, abban a fejezetben lehet alkotni, ahol oktatók és hallgatók közösen, összefogva, harmóniában tudnak alkotni” – fogalmazott. Az EHÖK elnöke ezután átadta az EHÖK által osztott „Az év tudományos rendezvénye” díjat az Eötvös Konferencia szervezőinek.

A szenátusi ülést követően Mezey Barna, az egyetem rektora, Béres József, az Alumni Alapítvány kurátora és Zaránd Péter EHÖK elnök a szokásoknak megfelelően megkoszorúzták az ELTE alapítójának emléktábláját és névadójának szobrát.

Az eseményről készült galériánk ITT tekinthető meg!

Forrás: elte.hu

Forók: Jakal György

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]