Kezdődik az őszi szemeszter – Palkovics László személyesen vett részt a 380. tanévnyitón

Palkovics László államtitkár és Mezey Barna is felszólaltak az ország legrégebbi, folyamatosan működő egyetemének tanévnyitóján, ahol az együttműködés fontosságát és a főiskolák hangsúlyos szerepéről is szót ejtettek.

Pénteken zajlott az Eötvös Loránd Tudományegyetem 380. tanévnyitója, ahol Palkovics László felsőoktatási államtitkár is beszédet mondott. Ebben kiemelte, kiváló egyetemekre és főiskolákra egyaránt szükség van, és utóbbiak nem kisegyetemek vagy előegyetemek, hanem egy másik fajta intézmény, aminek ugyanolyan missziója van, mint az egyetemeknek, ráadásul a vidéki főiskoláknak kiemelt szerepe van a közösségszervezés és a vidékfejlesztés terén. Továbbá elmondta, nem hisz abban, hogy az egységes felsőoktatás egyes elemeit egymás rovására kellene fejleszteni, éppen ellenkezőleg: támogatni kell az intézmények közötti együttműködést.

Az államtitkár kitért a folyamatosan változó felsőoktatás világára is, két új intézménnyel bővült a felsőoktatási paletta, hamarosan elindulnak a duális képzések és bevezetik a kancellári rendszert is, amitől komoly fejlődést várnak a hatékonyságnövelés terén. Hamarosan megtörténnek az első kinevezések, és az érintettektől azt kérte, segítsék az újonnan megválasztott vezetők munkáját a sikeres együttműködés érdekében.

Palkovics László az együttműködés fontosságát hangsúlyozta, példaként említette az államtitkárság együttműködését az intézményekkel a felsőoktatási stratégia kimunkálásában. Ennek jegyében többször találkozott az ELTE rektorával is, ahol a kutatás-fejlesztési bevételek növelését és a külföldi hallgatók számának emelését fogalmazták meg fő prioritásnak. Az évfordulós tanévkezdés büszke pillanatokat is tartogatott, ugyanis az intézmény kiemelt rangot és kutatóegyetemi címet kapott.

Mezey Barna, az ELTE rektora, a Magyar Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke a jogszabályi változásokra utalva jelezte, készek fogadni a felsőoktatási stratégia újabb módosulását és a kancellári rendszerre történő váltást is felkészülten és partneri viszonyban várják. A közelmúltban lezajlott pénzügyi vizsgálatokból pedig kiemelte az ELTE gazdálkodási fegyelmét és nemcsak törvényes, hanem példamutató forrásfelhasználását.

A felsőoktatás a gazdaság stratégiai eleme

Palkovics László a Budapesti Corvinus Egyetem 10. ünnepi tanévnyitóján is személyesen vett részt, ahol az egyetem rektorával, Rostoványi Zsolttal mondott beszédet, amit a hallgatóság angolul is követhetett. Az elhangzottak alapján a kormány a felsőoktatást a gazdasági stratégia elemének tekinti, és ennek megfelelő felelősséggel kezeli. Ennek értelmében szeptember végére megszületik az új felsőoktatási stratégia, amit aztán egyeztetésre bocsátanak. A politikus szerint a magyar felsőoktatás lassan maga mögött hagyja az elmúlt 25 év útkeresését, és a környező államokhoz képest gyorsabban tudják meghatározni azokat a stratégiai területeket, amelyek az elkövetkező időszak fejlődését meghatározzák.

Forrás: Eduline

Fotók: Jakal György

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]