Mezey Barna: a legsúlyosabb felelősségrevonás is elképzelhető a gólyatábor szervezőivel szemben

Ma reggel fél kilenckor tartott sajtótájékoztatót az ÁJK-n Mezey Barna, az ELTE rektora, Fábri György kommunikációs főigazgató és Zaránd Péter, az EHÖK elnöke az egyetemi gólyatáborokkal kapcsolatban.

Mezey Barna megismételte a keddi közleményüket, mely szerint az egyetem vezetése felfüggesztette két kar hallgatói önkormányzatának tevékenységét, a TÓK-os gólyatáborban történtek miatt pedig több ember ellen is fegyelmi eljárást indítanak. Mezey a szervezők felelősségéről is nyíltan beszélt, elmondása szerint mivel a nemi erőszakkal vádolt férfi nevesítve jelent meg a gólyatábor oldalán, vizsgálat indul ellenük, és „akár a legsúlyosabb felelősségrevonás is elképzelhető”: el is tanácsolhatják az egyetemről a hallgatói önkormányzat vétkes tagjait a pénteken lezáruló vizsgálat eredményétől függően. A rektor megerősítette, hogy a gyanúsított az ELTE BTK harmadéves hallgatója, és valóban büntetett előéletű.

Fábri  György kommunikációs főigazgató röviden arra is kitért, hogy a Class FM-en elhangzott, a nemi erőszakon viccelődő adás mélységesen felháborította az egyetemi közvéleményt, és jelezte, az egyetem közösségi platformjain világossá tették, hogy megvetik az ilyen szóhasználatot. Elmondta, hogy a rádió egyik vezetője levelet írt az egyetemnek, amelyben mélységes sajnálatának adott hangot, és elnézést kért.

Az egyetem etikai bizottsága felfüggesztette a TÓK és az ÁJK hallgatói önkormányzatát, valamint a gólyatáborokat és az instruktori köröket – közölte a rektor. Utóbbit azzal az indokkal, hogy az egyetemi Instruktori Kör az Állam- és Jogtudományi Kar gólyatáborában „a kar normáival ellentétes rigmusokat énekelt”.A jövőben az egyetem vezetése által meghatározott garanciák és központi ellenőrzés mellett létrehozott táborok rendezésére kerülhet csak sor” – fogalmazott Mezey, hozzátéve, tárgyalnak arról, hogy ebben milyen módon vehet majd részt a hallgatói önkormányzat. A tervek között szerepel, hogy a szervezőknek részletes programot kell majd benyújtaniuk és mindent egyeztetniük kell az egyetem vezetésével. Azt is kezdeményznék, hogy erkölcsi bizonyítványt kelljen benyújtani az egyetemi felvételikhez.

Az egyetem vezetésének álláspontja szerint az érintett hallgatói önkormányzatok a rájuk bízott felelősséggel nem tudtak élni, és „súlyosan megsértették az egyetem normáit”. Mivel az illető szervezőként jelent meg a táborban, ennek következtében megállapítható, hogy a szervezés nem kellő gondossággal történt, ezért a felelős közreműködőkre vonatkozóan azonnali vizsgálatokat rendelt el.

Zaránd Péter, az ELTE HÖK elnöke úgy fogalmazott: a teljes hallgatói önkormányzatot megrendítette a szombat hajnalban történt esemény. „A gólyatáborok célja fontos és elvitalhatatlan: a hallgatók integrációja, kari és szakos identitásának megteremtése, és természetesen elsődleges tájékoztatása tanulmányi, szociális vagy pályázati kérdésekkel kapcsolatban, amik a hallgatói életet meghatározzák. Ezek az információk olyanok, amik egy gólyatáborban el kell, hogy hangozzanak, és az ELTE gólyatáborainak jelentős részét ez a jellegű tevékenység határozza meg” – fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy az ELTE idén tíz gólyatábort szervezett, több száz hallgató vett részt önkéntes alapon, szervezőként. Több száz hallgatónak a munkája az, ami a napokban megbélyegződött. Elmondta, hogy természetesen a történteken változtatni nem tudnak, de együttműködve az egyetem vezetésével kialakítjuk a gólyatáboroknak a hosszútávú, működőképes és betartható  koncepcióját, és abban bíznak, hogy jövő évtől kezdve egy példás gólyatábor szezont tudunk majd megrendezni.

A TÓK dékánja, Mikonya György elmondta: felvették a kapcsolatot az áldozattal és családjával, az intézmény feladata pedig most az, hogy pszichológiai és egyéb, tanulmányokat érintő tanácsadással segítse őt.

Fotók: Jakal György

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]