Diplomamentő Program – 2014

Idén már augusztus 18-a óta jelentkezhettek a nem először megrendezésre kerülő Diplomamentő Programra, amely segít az olyan bajbajutottakon, akiken kifognak az idegen nyelvek. Ha úgy érzitek, már minden lehetőség elszállt és reménytelen a nyelvtanulás, most mégse adjátok fel, hiszen itt a lehetőségetek!

Újra itt van a diplomamentés lehetősége azok számára, akik a fránya nyelvvizsgákkal bajlódnak. A szakosodás mellett sokaknak nincs ideje nyelvet tanulni, vagy tanulmányaik mellett dolgoznak és ez veszi el a lehetőséget. Számos eset előfordulhat, ami akadályt képez, azonban a nyelvek tudása és mindennapi alkalmazása elengedhetetlen egy olyan jövőbeli pozíciónál, amely diplomát igényel. A mai világban már a nyolc elvégzett elemi osztály mellett is igen ajánlatos legalább angolul tudni, hogy ne vesszen el az ember gyermeke, hát még így!

Ne csüggedjen azonban senki, hiszen a szorult helyzetben lévőknek itt vannak a program ingyenes nyelvtanfolyamai! A túljelentkezés hatalmas, azonban mindenkinek érdemes megpróbálni ezt a lehetőséget is, aki már államvizsgáját sikeresen letette, de diplomáját a hiányzó nyelvvizsga miatt nem kaphatta kézhez. A tanfolyamokon való részvételre egy belépő van: az azt megelőző szintfelmérő sikeres teljesítése, amely nagyjából az alapfokú, illetve B1-es nyelvvizsga szintjére tehető.

Aki ezek sikeresen átjut, az különböző intenzitású – 120, 180 és 240 órás – nyelvtanfolyamokon vehet majd részt. Főképp három nyelvet, az angolt, a németet és a franciát részesítik előnyben, de az OFA (Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft.) honlapján megtalálhatjátok az összes induló kurzust. A 300 000 Ft értékű ingyenes tanfolyamért cserébe pedig csupán megszerzett tudásotokat kell adni; 2015. december 31-éig egy  középfokú komplex (B2) nyelvvizsga formájában kell prezentálnotok mindazt, amit tanultatok. Ez utóbbi vizsgát viszont már egyénileg kell finanszíroznotok. Akinek a nyelvvizsga mégsem sikerül a fenti határidőig, a tanfolyam költségének felét vissza kell utalnia, illetve aki valamilyen sajnálatos oknál fogva már a képzést félbehagyná, annak az egész díjat állnia kell.

No, de melyik nyelvet lehet a legkönnyebben elsajátítani gyorsan beszédszinten? Erre a kérdésre a magyar nyelvtanulók többsége rögtön az olaszt vagy a spanyolt mondaná, azonban az eszperantó is igen népszerű hazánkban. 2006 és 2011 között az angol és a német nyelv után például ebből tettek legtöbben sikeres nyelvvizsgát. A lengyel orvos-filológus által megalkotott nyelvet már két hónap alatt is el lehet sajátítani középszintig; a hétköznapi – üzleti vagy tudományos, stb. – életben való alkalmazhatósága azonban igen kérdéses, valószínűleg jövőbeli munkánk kapcsán nem sok hasznát vennénk. Ennek ellenére viszont sok diplomához elfogadott nyelv azzal a kitétellel, hogy államilag elismert legyen.

Sok sikert tehát a nyelvvizsgázóknak és majdnem-diplomásoknak! Ragadjatok meg minden lehetőséget!

(Forrás: eduline.hu)

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]