Utazz a Külügyi Börzével!

A hallgatói lét egyik nagy előnye, hogy rengeteg lehetőség áll az ember előtt külföldi tapasztalatszerzésre. Sokan mégsem tudják, milyen alternatívák között válogathatnak. Nekik nyújtott nagy segítséget ez EHÖK háromnapos Külügyi Börzéje.

December 2-án a BTK Gólyavára, 3-án a TTK Lágymányosi Campus Északi tömbje, majd december 4-én a TTK Déli tömbje adott otthont a Külügyi Börzének. A rendezvényre elsősorban ELTE-s hallgatókat vártak. Több szervezet is megjelent, akik szívesen meséltek a náluk megtalálható programokról. A standokon külföldi egyetemek szórólapjai, tájékoztató kiadványai fokozták az utazási kedvet, praktikus tanácsokkal ellátva a külföldi tanulást tervezőket. Nyári egyetemek, nyári munkavállalás és külföldi részképzés iránt érdeklődők is megtalálták a választ a felmerülő kérdéseikre.

Maga a börze határozottan a kisebb méretű rendezvények közé tartozik, de éppen ezért könnyebben átlátható is volt, az ember nem veszett el az információk sűrűjében. A családias hangulat inkább arra ösztönözte a látogatókat, hogy személyesen tegyék fel kérdéseiket ahelyett, hogy a tájékoztató anyagokat bogarásszák. Én is körbekérdeztem a kitelepült szervezeteket az általuk kínált lehetőségekről, és mindenhol lelkes és részletes tájékoztatást kaptam.

A Camp Leaders program például az Egyesült Államokba vágyóknak remek lehetőség. A résztvevők először gyerekek táboroztatásában vesznek részt mint pincér, konyhai kisegítő vagy akár házvezető, majd a munkaidő lejártával a megkeresett pénzből kisebb körutat tehetnek a kontinensen. Az oda- és visszautat, a biztosítást, szállást napi háromszori étkezéssel a szervezet fizeti, valamint az ügyintézésben is segítséget nyújtanak. A Camp Leaders honlapján részletesen utánajárhattok a programnak, ha munkával összekötött nyaralásra vágytok az USA-ban.

Az AEGEE (European Students’ Forum) Budapest képviselői nagy beleéléssel meséltek a szervezet működéséről, programjairól. Nyári egyetemekre, konferenciákra, nemzetközi rendezvényekre lehet általuk kijutni. Az AEGEE tagjaként a helyi szervezet programjaiba is be lehet csatlakozni: kerekasztal beszélgetések, táborok, tréningek, közösségi programok várnak,  mindez a tolerancia jegyében. Céljuk egy előítéletmentes Európa megteremtése a fiatalok által, aminek eszköze a különböző nációk tagjai közötti eszmecsere, a problémás kérdések közös megvitatása.

A börze látogatói emellett elsőkézből szerezhettek információt a külföldi tanulásról, december 3-án Erasmus programban részt vett diákok meséltek kinti élményeikről, tapasztalataikról.

Kép: blog.smallerearth.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]