Irány külföld!

Harmincnál is több külföldi felsőoktatási intézmény képviselte magát a 13. Educatio Kiállításon. Több egyetem tandíjmentes képzéssel próbálja külföldre csalogatni a kalandvágyó diákokat.

Idén is folytatódott az a tendencia, ami már a tavalyi kiállításon is érzékelhető volt: megnőtt a középiskolások érdeklődése a külföldi továbbtanulási lehetőségek iránt. Nem meglepő a jelenség, hiszen a felsőoktatásban jelenleg is zajló változások bizonytalanságba taszítják a mostani végzősöket, akik röghöz kötés helyett inkább más országokban próbálnak szerencsét.

Ahhoz, hogy valaki külföldön kezdhesse meg tanulmányait, elengedhetetlen a megfelelő nyelvtudás. Több olyan stand is volt a kiállításon, ahol az érdeklődők már a kérdéseikre is csak idegen nyelven kaptak választ. A külföldi egyetemek mellett nyelvvizsga központok, illetve külföldi egyetemek Magyarországi tagintézményei is jelen voltak. Így azok is alternatívát kaptak, akik országon belül szeretnének megismerkedni egy másik ország felsőoktatási hagyományaival. Ilyen a budapesti CECOS London College, ahol angol nyelven kapnak gyakorlatorientált képzést a fiatalok. Ide elsősorban a turizmus és a menedzsment iránt érdeklődőket várják.

Kissé eltérő rendszerben működik a németországi Hageni Távegyetem, mely közgazdász, jogi, informatika-matematikai és bölcsészettudományi területeken kínál képzést alap és mesterfokon. Tandíj helyett 250 eurós tananyagköltséget kérnek csupán félévente, és a távoktatási jelleg miatt iskola mellett akár munkát is tudnak vállalni az ide járó hallgatók.

Egyre népszerűbbek a dán egyetemek Magyarországon. A University of Southern Denmark ingyenes tanulási lehetőséget biztosít a magyar fiataloknak. A képzés angol nyelvű, nemzetközi diplomát ad, sőt, mentorok is segítik a diákokat tanulmányaik során. Dániában az egyetemek diákmunka lehetőségeket is igyekeznek teremteni.

Finnországban a JAMK University of Applied Sciences várja az érdeklődőket nemzetközi üzleti, ápolói illetve logisztika szakra. Bár itt tandíjat kell fizetni, cserébe multikulturális környezetet és magas minőségű oktatást ígérnek.

Összességében elmondható, hogy rengeteg lehetőség áll a a mai végzősök előtt, sok egyetemen tanulhatnak kedvezőbb feltételek mellett a diákok, ami egyre jobban növeli a “kiröppenő” érettségizettek számát.

Kép forrása: origo.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]