Összefogtak az egyetemek

Közös nyilatkozatot írt alá hat fővárosi egyetem rektora november 6-án az ELTE-n, ezzel megalapítva a Budapesti Egyetemi Fórumot.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Semmelweis Egyetem és a Szent István Egyetem között létrejött együttműködés az önálló, integritásukat megőrző intézmények közötti együttműködések rendszerszerűvé fejlesztéséhez kínál kereteket.

A nyilatkozatot Dr. Mezey Barna, az ELTE, Dr. Péceli Gábor, a BME, Dr. Rostoványi Zsolt, a BCE, Dr. Rudas Imre, az Óbudai Egyetem, Dr. Solti László, a Szent István Egyetem, illetve Dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora látta el kézjegyével.

Dr. Mezey Barna kiemelte a közös gondolkodás és az összehangolt stratégiák kialakításának fontosságát. A nyilatkozatban foglaltak szerint a döntéshozók és az egyetemek közös felelőssége, hogy olyan megoldásokat találjanak, amelyek csökkentik a forráskivonások kárait, és javítják a felsőfokú oktatás és kutatás minőségét. A budapesti egyetemek nagy része fővárosunk földrajzi elhelyezkedése okán elesik az unió által kiírt pályázatok jelentős részétől, ezért az intézmények közös fellépést kezdeményeznek az egyetemi tudásvagyon megőrzése és hasznosítása érdekében, összefogva a régió önkormányzataival. A Budapesti Egyetemi Fórum tagjai a jövőben közös stratégiát alkotnak a nemzetközi megjelenés, a K+F nagyprojektek és az ingatlanok kihasználása területén, emellett ösztönzik a képzési együttműködéseket és összehangolják véleményezéseiket és fellépéseiket a felsőoktatás-politikával, különösen az intézmények finanszírozásával kapcsolatban.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]