Egy turista szemével felfedezni Budapestet

Ne gondoljunk utazási irodákra és egyéb cégekre. Az ELTE mentor programja pont azt teszi lehetővé, hogy segítője és idegenvezetője legyél egy Magyarországon tanuló külföldinek.

Mit is jelent mentornak lenni?

A külügyes mentorrendszert az ESN ELTE (az Erasmus Student Network ELTE-s képviselete) szervezi a Budapestre utazó és itt tanuló külföldi – elsősorban Erasmusos – hallgatók támogatására. A mentor feladata a külföldi hallgatók fogadása és segítése, ha elvesznének az egyetemi bürokrácia útvesztőjében (például Erasmusos papírok, diákigazolvány intézése). Ezenkívül a mentorok részt vesznek a kari- és egyetemi ESN-programokon is. Míg korábban a karok elsősorban csak a saját külföldi hallgatóik számára rendeztek programokat, az utóbbi egy évben ezek helyét átvették az egyetemi szintű rendezvények, melyek lehetőséget biztosítanak arra, hogy az ELTE-re érkező külföldiek és a mentorrendszer tagjai egyaránt megismerhessék más karon tanuló hallgatótársaikat is.

További előnye a mentorkodásnak, hogy az Erasmus-pályázatok esetében is plusz pontszámot jelent, ha a pályázó mentor. Ezenkívül az ESN igény esetén igazolást állít ki mentorai számára önkéntes munka végzéséről is, de  a mentorság kétségkívül legnagyobb előnye, hogy még csak az országot sem kell elhagynunk ahhoz, hogy anyanyelvi beszélőktől tanuljuk meg a legújabb szlenget és szerezzünk használható nyelvtudást. Az Erasmus-élményhez sem kell messzire mennünk, hiszen külföldiekkel lógni annyit jelent, mint egy turista szemével felfedezni Budapestet, vagy akár az egész országot.

Mire számíthatunk 2012 őszén?

Számtalan kulturális programot kínálunk a külföldieknek – mondta Soproni Tamás, az ESN ELTE elnöke. – Ilyen például a filmklub, ahol magyar filmeket vetítünk angol felirattal, de gyakran szervezünk operalátogatást, illetve más színházi eseményeket is. Az Euro Dinner nevű programunkra a külföldi hallgatók elhozzák saját nemzetük legfontosabb étkeit, míg azok, akik az Ecseri úti bolhapiacra tett kirándulásunkon vesznek részt, megismerkedhetnek a pesti bolhapiacok sajátos világával is. Mindezek mellett mi szervezzük az egyetem legjobb bulijait is. Természetesen ezeken nem csak mentoraink és a külföldi hallgatók vehetnek részt – a rendezvények az egyetem minden polgára előtt nyitottak. Ha valaki kíváncsi a programjainkra, csatlakozzon a Facebookon létrehozott ESN ELTE csoportunkhoz, ahol mindig naprakész információk érhetők el rendezvényeinkről.

A külföldiekkel tett kirándulások, játékos vetélkedők, barbecue-partik és a mentortábor, mind-mind a mentorlét szerves részét képezik. Az idei őszi mentortábor október 12-e és 14-e között került megrendezésre Cegléden.

Hogy miért is érdemes részt venni ezen a programon, arról Benke Viktor mesélt, aki már második éve mentorkodik a TáTK-n:

A mentortábor elsősorban csapatépítés és buli, még a gólyatábornál is jobb, ha szabad ilyet mondanom…Amikor legutóbb voltam, direkt úgy osztottak be, hogy ismerőssel ne kerüljek egy szobába, így nagyon sok új embert ismertem meg. A bulizás mellett persze a szakmai előadások és játékos vetélkedők is a program fontos részét képezik. 

A mentorkodásban pedig az a jó, hogy egyszerre építesz kapcsolatokat, fedezed fel Budapestet és eközben segítesz egy másik embernek. A tavalyi spanyol mentoráltammal a mai napig tartjuk a kapcsolatot, és a nyári szünetben kifejezetten hiányoztak a külföldiek és az ESN programjai. Alig vártam, hogy elkezdődjön a félév…

Ha ezek után kedvet kaptatok, itt van néhány praktikus információ a jelentkezéshez. Mivel a mentorjelentkezés karonként máshogy zajlik, a legegyszerűbb, ha írsz a kari főmentor e-mail címére (kar_rövidítése@elte.esn.hu, például btk@elte.esn.hu), és megkérdezed, mikor és miként csatlakozhatsz a csapathoz, de érdemes figyelemmel kísérni a kari honlapokat is ezzel kapcsolatban. Az idén lemaradók se bánkódjanak, hiszen – hogy az újonnan beérkező külföldiek se maradjanak mentor nélkül – a legtöbb karon az ESN minden félév elején újabb felvételit tart, így várhatóan 2013 februárjában is.

Noha a felvételi menete is karonként változik, elmondható, hogy mindenhol szerves része egy rövid szóbeli interjú, ahol a jelentkezők nyelvtudását is felmérik.

Szóval, aki szeret külföldiekkel lógni és idegen nyelvet tanulni, mindezt úgy, hogy közben jobbnál jobb programokon vesz részt, az ne habozzon, hanem jelentkezzen külügyi mentornak!

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]