Líra, poétika, diskurzus – kihagyhatatlan előadás az ELTE Diagram Funkcionális Nyelvészeti Központ szervezésében

Hamarosan, egészen pontosan november 25-én, 17:00 és 19:00 óra közötti időintervallumban kerül megrendezésre az ELTE Stíluskutató csoportjának Líra, poétika, diskurzus című könyv- és projektbemutatója. Az esemény helyszíne az ELTE Eötvös József Collegium (Budapest, Ménesi út 11–13.) lesz, ahol Imrényi András és Molnár Gábor kötetbemutatója után sor kerül „A személyjelölés konstrukcióinak korpuszalapú kognitív poétikai vizsgálata” című projekt bemutatására is. Ha ezek alapján még nem alakult ki benned az „ott leszek”-érzés, akkor tarts velem a cikkben, amiben a programot és a szervezőket is részletesebben megismerheted!

Az esemény szervezője nem más, mint az ELTE Diagram Funkcionális Nyelvészeti Központja, akiknek a legfőbb célja a magyar nyelv komplex funkcionális kognitív nyelvészeti leírása és ennek az egyetemi képzésben való aktív tudományos alkalmazása. A Központ Stíluskutató csoportjának tagjai a tervezett munka bemutatása során – a teljesség igénye nélkül – többek között az alábbi kérdéseket vitatják majd meg:

  • Miért és hogyan vizsgáljuk a személyjelölést?
  • Mitől válik a kutatás kognitív poétikai kutatássá?
  • Milyen lesz a Magyar Lírakorpusz?
  • Miért foglalkozunk a dalszövegekkel és a slam poetryvel is?

A rendezvényen továbbá sor kerül a Líra, poétika, diskurzus című tanulmánykötet bemutatására is, mely idén, 2021-ben jelent meg a DiAGram Könyvek sorozat 3. darabjaként. A kötet legfontosabb paradigmaváltó kezdeményezése a nyelvészek és irodalmárok közötti párbeszéd motiválása. A kötetet Laczkó Krisztina és Tátrai Szilárd szerkesztették, mely kiváló oktatók nem lehetnek ismeretlenek a magyar szakosok számára, ugyanis kutató tevékenységük mellett napjainkban is oktatnak az ELTE-n, kognitív nyelvészeti, stilisztikai kurzusokat tartanak. A könyv online is elérhető az alábbi linken, amennyiben szeretnél felkészülni az előadásra.

Kiemelt kép forrása: Definition and Discussion of Cognitive Linguistics (thoughtco.com)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]