700 szóban minden, ami ELTE – irodalmi pályázat

Harmadszorra hirdetik meg az ELTE 700 szóban – az én ELTE-s történetem! című irodalmi pályázatot. Jelenlegi és korábbi hallgatók egyaránt küldhetnek szöveget ELTE-s élményeikről, az egyetemen szerzett tapasztalataikról műfaji megkötés nélkül. Egyetlen szabály: a felső korlát 700 szó.

Neked is van egy történeted, ami kifejezi, milyen is az ELTE hallgatójának lenni? Neked is van egy történeted, ami az egyetemi éveid legmeghatározóbb emlékéről szól? Neked is van mit mondanod az egyetemen töltött időszakról? Ha az előbbi kérdésekre igennel válaszoltál és mindezt meg tudod fogalmazni 700 szóban, akkor a következő lehetőséget neked találták ki!

Harmadik alkalommal hirdet irodalmi pályázatot az ELTE Online, az ELTE Alumni Központ és az ELTE Alumni Alapítvány együttműködve jelenlegi hallgatók és alumnusok számára. A pályázat címe: ELTE 700 szóban – az én ELTE-s történetem! A szervezők a pályázatra olyan pályaműveket várnak, amik egyetemi emlékeikhez és élményeikhez köthetők. Az írások terjedelme (ahogy a pályázat címéből sejthető) maximum 700 szó lehet, vagyis körülbelül 1,5-2 oldal. Az ELTE összes karának – és azok jogelődjeinek – minden egykori és jelenlegi hallgatója pályázhat, ráadásul korábban már máshol publikált szöveg is beküldhető. Műfaji megkötés nincs.

A szervezők a beérkezett szövegeket szerkesztés után itt, vagyis az ELTE Online felületén és az ELTE Alumni Szervezet oldalán is közzéteszik.

A beérkezett művek közül a szakmai zsűri választja ki a legjobbakat, amelyeknek szerzői értékes ajándékokat kapnak az ELTE Alumni Alapítvány jóvoltából. Újdonság, hogy azok a pályázók, akik nem saját műveiket, hanem már nem élő szerzők ELTE-vel kapcsolatos írásait küldik be, további jutalmakban részesülnek. Ez esetben a szerző neve mellett a szöveg címe és megjelenési helye is szükséges, tehát a szerző személyének igazolhatónak kell lennie.

A szakmai zsűri tagjai: Dr. Bartus Dávid, az ELTE Bölcsészettudományi Karának dékánja; Lengyel Imre Zsolt, az ELTE Bölcsészettudományi Kar adjunktusa; Ráday Zsófia, az ELTE Online tudomány rovatának vezetője, valamint Kátai Judit, az ELTE Alumni Központ munkatársa.

A szervezők az írásokat 2022. március 1-ig várják a tudomany@online.elte.hu címre. Az eredményhirdetést ünnepi keretek között 2022 tavaszán tartják.

A pályázatot első alkalommal 2019-ben az akkor 15 éves ELTE Online apropóján írták ki. A két évvel ezelőtti díjátadón a zsűri akkori elnöke, Fráter Zoltán elmondta, a zsűri tagjait is meglepte a beérkezett pályaművek nagy mennyisége. A sok remek műre való tekintettel akkor nem választottak helyezetteket, csak díjazottakat és egy különdíjast. A három díjazott Puskás Júlia, Szekeres P. Mónika és Tárik Meszár voltak, míg Hegymegi Flóra különdíjas lett.

A prózaíró pályázatot második alkalommal is kiírták 2020-ban. Az akkori pályázatot és végül a díjátadót is befolyásolta a koronavírus. Az eredményhirdetést 2021. április 8-án tartották online formában, de a győztesek december 3-án személyesen is átvehetik majd nyereményeiket az ELTE Alumni Alapítvány Jótékonysági estjén. A virtuális dobogó harmadik fokára Selmeczi Szonja léphetett fel Bölcsész maradok című elbeszélésével. Második helyezett Földi Alexandra lett Diploma a korona idején című művével. Első helyezést ért el Hegymegi Flóra Időtlen álmatlanság című novellájával. Az első helyezett neve ismerős lehet, hiszen Hegymegi Flóra egy évvel ezelőtt különdíjas lett az akkori pályaművével. Mindhárom pályamű a címeikre kattintva olvasható az ELTE Alumni honlapján.

Ha te is kedvet kaptál hozzá, hogy megírd az ELTE-s történeted, ne habozz! Meséld el te is az ELTE-s történeted!

A kiemelt kép forrása

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]