A védett és védekező agy: előadások az agykutatásról Budapesten

A nemzetközi Brain Awareness Week XVII. alkalommal, az Agykutatás Napjai Budapesten pedig 2004-től, tizenhatodik alkalommal várja március 18-án és 19-én az érdeklődőket legtekervényesebb szervünk csodálatára buzdítva őket. A Dana Foundation által indított kezdeményezés lényege az agykutatás népszerűsítése, a jelenleg folyó kutatások bemutatása és az érdeklődés fenntartása, ezért már tizenhét éve minden márciusban interaktív programokkal várják az érdeklődőket. A budapesti programok három tudományos intézet szervezésében jöhetnek létre: a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI), az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológiai Intézet (ELTE TTK) és a Természettudományi Kutatóközpont Kognitív Pszichológiai Intézet (TTK) kutatói gondoskodnak a tudománynépszerűsítésről.

A 2021-es „hét” tematikája a normalitás és a deviancia kérdéskörére összpontosul, ezen viselkedések biológiai hátterének feltárására, vagy legalábbis érintésére vállalkozott. A főként interaktivitásáról híres program weboldala több információval szolgál az eddigi évek hagyományos programjaival kapcsolatban, melyek a jelenlegi helyzetben nem tudnak megvalósulni: http://agykutatasnapjai.koki.hu/

Idén rendhagyó módon (mint általánosságban minden konferencia) az Agykutatás hete is online kerül megrendezésre. A technikai akadályokat két módon is átlépik: egyrészt három rövidebb, lényegretörő, egy-egy cikket bemutató videó került fel a rendezvény Youtube-csatornájára (ami az Agykutatás hete 2021 néven fut). Ezeken az előadásokon a kutatók beszélnek a címekben beharangozott kérdésekről, ismertetik a kutatásaikat, módszereiket, eredményeiket, majd a videó végén megadott cikket elolvasva még részletesebb képet kaphatunk a felvetett témakörről.

A fellelhető előadások egyikét egyetemünk oktatója, Cziegler István tartja, aki mind a PPK-soknak, mind a TTK-soknak ismerős lehet. Kutatása két sportág élsportolóinak agyműködését veti össze: jóformán a kézilabda és a sportlövészet bajnokai „mérkőznek meg” az EEG eredményeikkel. A kevesebb mint négy perces előadás valójában ízelítő a cikk érdekes témáját megragadva.

Egy nyolc és fél perces, mozgalmas előadásban Dr. Nagy Boglárka az idősek célvezérelt viselkedéséről vet fel kérdéseket. Célja az életkori kognitív különbségek megismerése, ezek javítása, az erre alapuló segítő eszközök feltérképezése volt.

Harmadik aszinkron előadásként Dr. Gaál Zsófiával, a Természettudományi Kar oktatójával mélyülhetünk el agyunk anatómiájában, és azt a megunhatatlan kérdéskört feszegethetjük, hogy mi is történik az agyban, amikor gondolkozunk. A tizenkét perces előadás bőven ellát gondolkodni valóval, de az elmaradhatatlan cikk segítségével még jobban beleáshatjuk magunkat a témába.

A programsorozat további hét előadást kínál: csütörtökön négyet, míg pénteken hármat. Ezek a programban megadott Zoom-linken érhetők el, ráadásul kis absztraktok, rövid összefoglalók vonzhatják be az arra tévedőket. Csütörtökön kora délután az agy mechanikai, kémiai és biológiai védettségről tart előadást Alpár Alán a Semmelweis Egyetem Anatómiai Tanszékéről, majd a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet munkatársa, Gulyás Attila mutatja be az agyi hálózatok szerveződését. Aznap négy és öt óra közt hallhatunk Demeter Kornéltól az emberi viselkedés modellezéséről állatokon, majd héttől Varró Petra, Ignácz Attila, Oláh Szilvia podcastjét érhetjük el az ELTE TTK Youtube-csatornáján.

A pénteki nap első programja két órától Zelena Dóra Az agy stressz válaszai című előadása lesz, ezt követi Dénes Ádám az agyi sérülésekről és fertőzésekről tartandó Zoom-meetingje. Végül Cservenák Melinda, az ELTE Élettani és Neurobiológiai Tanszék munkatársa ad elő a társaságkedvelő agyról.

A részletes programleírást megtalálhatjátok itt.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]