Te vajon össze tudod foglalni a kutatási témád 3 percben?

Az ELTE Rektori Kabinet Nemzetközi Stratégiai Irodája versenyt hirdet doktorandusz hallgatók számára, ahol három percben mutathatják be kutatásuk eredményeit.

A 3 Minutes Thesis verseny szervezője a Coimbra Group nemzetközi egyetemi hálózat, ehhez a programhoz kapcsolódik helyi szinten az ELTE felhívása. A résztvevő doktoranduszok feladata, hogy közérthetően és tömören foglalják össze kutatási témájukat. A lényeglátás elengedhetetlen, hiszen míg egy átlagos, 80 000 szavas disszertáció körülbelül 9 óra alatt lenne elmondható, itt mindössze három perc áll rendelkezésre, hogy bemutassák kutatásukat. A műfaj előnyei közé tartozik, hogy fejleszti az előadói készségeket, emellett a rövid összefoglalók a szélesebb közönség számára is elérhetővé teszik tudományos eredményeiket. A verseny pedig a kutatók találkozására és tapasztalatcseréjére is lehetőséget ad. A rövid időkeret csak az egyik kihívás: mindezt egyetlen dia segítségével, élőben, angol nyelven kell prezentálniuk mindazoknak, akik megmérettetik magukat. Hogy hogyan is kell elképzelni ezeket a bemutatókat, az kiderül a nemzetközi verseny honlapjáról, ahol a korábbi évek nyertes videói is megtalálhatók.

Ha kedvet kaptál a jelentkezéshez, és szívesen megosztanád disszertációd tézisét egy villámelőadás keretében, töltsd ki ezt az online űrlapot február 28-ig. Ezt követően várhatóan online kerül sor az ELTE-s fordulóra március közepén, a járványügyi előírásoknak megfelelően pontosítják a helyszínt és az időpontot. A versenybizottság egy intézményi győztest hirdet ki, akinek a videófelvétele a nemzetközi fordulóban is bizonyíthat. A Coimbra Group Doktori Tanulmányok munkacsoportja áprilisban választja ki azt a három doktoranduszt, akik a végső döntőbe jutnak.

Hogy mivel is pályázhattok? Legfeljebb 3 perc és 0 másodperces angol nyelvű prezentációval. Ehhez készítenetek kell egy bemutatkozó diát a nevetekkel, előadáscímmel és a szakterület, illetve az egyetemi kar megjelölésével. Ezen felül viszont csak egyetlenegy diát vetíthettek ki, ami nem mozog, nincs benne áttűnés, sem animáció, tehát a fő hangsúly tényleg az általatok elmondottakon lesz. Ezt a szempontot támasztják alá a további kritériumok is, nem lehet szavalni, énekelni, sem a felvételt megvágni, illetve nem használható semmilyen más technikai eszköz, jelmez, vagy épp hangeffektus.

Biztosan meggyőzitek a zsűrit, ha érthetőek lesztek, világos a tartalom, amiről beszéltek, elkötelezettek vagytok a témátok iránt, arányosan osztjátok be az időtöket, és a kommunikációs készségeitekkel fel tudjátok kelteni a hallgatóság figyelmét is. A felkészüléshez tippeket kaphattok az Edinburgh-i Egyetem oldalán, a nemzetközi versenyről pedig tájékozódhattok a 3 Minutes Thesis weblapján is. A részletes versenyszabályzatot szintén megtaláljátok az interneten.

Ha a jelentkezés előtt kérdésetek merül fel, keressétek Igaz-Öhler Katalint, az ELTE Rektori Kabinet Nemzetközi Stratégiai Irodájának munkatársát e-mailben a katalin.ohler@rk.elte.hu címen vagy telefonon: +36 1 411 6500/1385.

Forrás:
Elte.hu

3 Minutes Thesis

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]