Tudományos programajánló január végére

Vannak közöttünk olyan szerencsések, akik már végeztek a vizsgáikkal; és vannak olyanok, akik a vizsgaidőszak utolsó pillanatáig készülnek rájuk. Akárhogy is, egy-két órás kikapcsolódásra mindenkinek szüksége van. Mutatjuk, milyen tudományos programokat kínál a napokban az egyetem, ha úgy döntötök, hogy a szabadidőtöket is produktívan töltenétek! Négy rendezvény közül is választhattok.

Január 20-án, szerdán, azaz a cikk megjelenésének napján még éppen elkaphatjátok az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának Öreg fiatalok – Fiatal öregek című előadását. 17 órától a Zoomon követhetitek nyomon Bárdos György pszichofiziológus, az ELTE PPK Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézet professor emeritusa és Tisza Kata öregedéskutató, interkulturális pszichológia szakértő, élethelyzeti krízis-coach beszélgetését. A moderátor Kiss Dániel személyközpontú pszichológus, az Újbudai Pszichológiai Műhely vezetője, az ELTE PPK doktorandusza lesz. Az öregedés folyamatának, mechanizmusainak felvázolása mellett a beszélgetés tárgya lesz az is, hogyan hasznosítható ez a tudás a gyakorló pszichológus praxisában, mi az az ageizmus, és mit tehetünk azért, hogy szépen öregedjünk. A rendezvény az Interdiszciplináris beszélgetések az ELTE PPK-n című sorozat része: érdemes figyelnie a sorozatra annak, akit érdekelnek a társtudományok és a pszichológia (várhatóan a 20-ai előadáshoz hasonló) izgalmas találkozási pontjai. A szervezők azt is közzétették, hogy a következő előadás a tudattalan-elméleteket állítja majd a középpontba. További információ és a belépéshez szükséges link az esemény Facebook-oldalán található.

Forrás: unipatika.hu

Január 21-én 17 órától egy másik tudományos előadássorozat is új résszel jelentkezik: az ELTE Természettudományi Kar Kémiai Intézetében évek óta rendületlenül zajlik az Alkímia ma című ismeretterjesztő programsorozat. Az utóbbi időben a Facebookon követhető a tevékenységük, amelyet nem csak az újabb programokról való értesülés miatt érdemes követni, de azért is, mert a korábbi előadásokról készült felvételek is elérhetők rajta. Ezen a héten tehát a Facebookon közvetítik Földi László ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának egyetemi tanára előadását A vietnámi háborúban alkalmazott vegyi fegyverek és hosszútávú hatásuk címmel. Mind a halálos, mind a nem halálos bevetett vegyi fegyverekről szó lesz, így például azoknak a herbicideknek az újonnan kiderülő hosszútávú hatásáról is, amelyeket az amerikaiak felderítési és élelmiszerkészlet-megsemmisítési okból használtak a dél-vietnámi növényzet irtására. Az előadás persze nem marad látványos kémiai kísérlet nélkül. Ezúttal porrobbanást láthatnak majd a nézők: Csonka István, az MTA-ELTE Lendület Laboratórium Asztrokémia Kutatócsoport tudományos munkatársa azzal kísérletezik majd, hogyan lehet robbanásra bírni kis szemcsékre aprított szilárd anyagot levegővel keverve, így például finom- és réteslisztet, porcukrot, aktív szenet és más porokat. További információ itt található, a tanév során tervezett előadások listája pedig itt érhető el.

Az sem marad program nélkül 21-én, aki inkább a délelőtti és kora délutáni órákban ér rá tudományos érdeklődését kielégíteni. 9 órától ugyanis (többek között) az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának szervezésében zenepedagógiai konferencia veszi kezdetét Magyar zene és kultúra címmel. A Teamsen keresztül olyan előadásokba kapcsolódhatunk be, amelyek a magyar ének-zene oktatás kezdeteiről, a kisgyerekek között éneklők hangképzésének sajátosságairól (és problémáiról), vagy éppen Tallér Zsófia kortárs zeneszerző munkásságáról szólnak. A konferencia előadásai a – 93/2009 (IV. 22.) Korm. Rendelet 5. § 3. bek. d) pontja alapján – 5 órában beszámíthatók a 120 órás pedagógus továbbképzésbe, valamint a hallgatók számára a tavaszi Zenepedagógia I. és II. tárgyakhoz kapcsolódva kreditet is érhet. További információ és a (többek között a jelentkezéshez) szükséges dokumentumok itt érhetők el.

A jövő héten is örülhet az, akit lekötnek a természettudományos előadások: 28-án 17 órától a TTK másik régóta futó programsorozata, a Fizikai Intézet által szervezett Az atomoktól a csillagokig újabb előadása lesz megtekinthető. A mostani alkalom a geometria világába kalauzolja a résztvevőket: Zsóka Szilárd, az ELTE TTK Elméleti Fizikai Tanszékének doktorandusza izgalmas című előadásában (A hangya, a Kelet-Indiai Társaság és a fekete lyuk) egymástól látszólag igen messze álló létezőket kapcsol össze a matematika segítségével, azt ígérve, hogy a fekete lyukakon át történő hajózás mikéntjét is feltárja majd. Az előadás a galileowebcast közvetítőcsoport élő adásában tekinthető meg, de a szervezők egy-két héten belül felteszik a róla készült videófelvételt a weblapjukra és YouTube-csatornájukra is. Ezeken a korábbi felvételek is elérhetőek, érdemes böngészni közöttük. A tanévben tervezett többi előadás listája itt tekinthető meg.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]