Négy meccse nyeretlen a címvédő, maradt az élen az MU – Nem született gól a Premier League hétvégi rangadóján

A hétvégén összecsapott egymással a címvédő Liverpool és a listavezető Manchester United. A mérkőzésen nem született gól, így az MU maradt egyelőre a tabella élén, a vörösök pedig lecsúsztak a negyedik helyre, és maradt a hárompontos hátrányuk. Minek köszönhető a Liverpool idei gyengébb teljesítménye, és az, hogy immáron már negyedik meccse nem nyertek, és ebből három meccsen kapuba se találtak? Tényleg esélyes lehet a Manchester United a bajnoki címre? Elemzés a találkozóról.

Ellentétes előjelekkel várták a csapatok a mérkőzést. Amíg hazai oldalon továbbra sem volt elérhető egészséges középhátvédje a Liverpoolnak, a gondokat tetőzte, hogy a támadójáték is akadozott. A problémák főleg abból adódtak a Liverpoolnál, hogy nem sikerült elég minőségi helyzetet kialakítani az előző meccseken, vagy ha sikerült is, azokat sem tudták értékesíteni a játékosok. Azzal, hogy Henderson visszakerült Fabinho mellé a középhátvédsorba, értékes játékosát bukta el a Pool a középpályán. A legutóbbi három találkozón is érezni lehetett, hogy nincs ötlet, kreativitás a támadójátékban, ráadásul a szezont parádésan kezdő Diego Jota is sérült. Az MU pedig szépen gyűjtögette a pontokat, legutóbb a bajnokságban az Arsenal ellen szenvedett vereséget a csapat november elsején. Azóta kilenc meccsen győzött a United. Bruno Fernandes továbbra is a hátán viszi az együttest, de Pogba jó játéka is sokat segített a jó eredmények elérésében.

A mérkőzést a Liverpool kezdte jobban, veszélyesebben játszottak, a Manchester United pedig szinte tíz emberrel védekezett, és bízott a kontrák lehetőségében.

Minden manchesteri játékos a saját térfelén védekezett, lezárva a területeket a Pool előtt, Henderson fellépett a középpályára, hogy szervezze a támadást, de nem volt szabadon megjátszható vörös mezes.
A Liverpool próbált minél erősebb nyomást helyezni a vendégjátékoskra, és letámadni őket. A letámadásnál a Pool a 4-2-3-1-es formációt vette fel.

A 14. percben egy gyönyörű akciót sikerült végigvinni a Liverpoolnak, Robertson teljesen üresen érkezett baloldalt, az őt kísérő Pogba túlzottan behúzódott középre, de Firmino nem passzolta le az üresen lévő skót balhátvédnak a labdát. Szép támadás volt, remekül is érkezett Robertson, de Firmino érthetetlen megoldást választott.

Firmino ahelyett, hogy megjátszotta volna az üresen felfutó Robertsont, inkább ellőtte a labdát.

Nem sokkal később szintén hasonló helyzet alakult ki, Robertson megint teljesen üresen futott fel, Firmino pedig ahelyett, hogy passzolt volna, ismételten rossz megoldást választott, és lőtt. Két percen belül kétszer is nagyobb helyzetek jöhetettek volna létre, ha Firmino jobb megoldásokat választ. A Liverpool érezhetően jobban pörgött, sokkal többet volt a vörösöknél a labda, de kapura igazán nem volt veszélyes a hazai együttes továbbra sem.

Szinte ugyanaz a szituáció, mint az előbb: Robertson üresen volt, de Firmino megint a rossz megoldást választotta.

A 22. percben újabb lehetőség adódott a Liverpool előtt, az MU védelme rendezetlen volt, Alexander-Arnold indította az üresen lévő Manét, Pogba megint lemaradt, Firmino pedig a védőbe rúgta a labdát.

Mané nagyon szabadon, volt, remek labdát is kapott, Pogba nem tudta követni Firminót, de végül ebből sem lett gól.

Azt látni lehetett, hogy a Manchester védelme, főleg a jobb oldalon, sebezhető tud lenni, nem hiába próbálkozott ott sokszor a Pool. A Manchester pedig támadásban nem mutatott sokat, nem úgy tűnt, mintha a listavezető érkezett volna az Anfieldre.

Az első félidőben a Liverpoolnak egyetlenegy kaput talált lövése volt, még a Manchester United mindössze egyszer (!) próbálkozott kapura menő lövéssel, de kaput nem talált. Az MU fegyelmezetten védekezett, betömörülve a kapujuk elé, ezzel elrontva a Pool játékét, és ha megszerezte a labdát, igyekezett megjátszani Rashfordot.

A második játékrész eleje sok izgalmat nem hozott, a játék ugyanott folytatódott, mint ahol abbamaradt. A Liverpool próbálta keresni a rést a United védelmén, amit elvétve sikerült is megtalálni. Az egyik ilyen lehetőség az volt, amikor Alexander-Arnold ívelte keresztbe a labdát, Pogba lemaradt Robertsonról, aki be tudta adni a labdát, de Harry Maquire nagyot mentett. Ez most kivételesen jól sikerült beadás volt a Pool részéről, de ebből sem sikerült gólt szerezni.

Alexander-Arnold jól forgatta meg a játékot, Robertson beadása ezúttal pontos volt, de ebből az akcióból sem született gól.

Az első valódi MU helyzetre a 75. percig kellett várni. Szép támadás volt a vendégcsapattól, Shaqiri nem kísérte a felfutó Shawt, aki remekül tette vissza középre a labdát, de Bruno Fernandes lövését Alisson lábbal védte. Végre valami támadófocit mutatott a manchesteri csapat.

A 83. percben megint a vendégcsapat előtt adódott lehetőség, de Pogba lövését Alisson nagy bravúrral védte. A Manchester Unitednek két komoly helyzete is volt, hogy megnyerje a meccset.

Végén már nem alakult ki lehetőség egyik csapat előtt sem, így nem született gól. A Liverpool zsinórban negyedik meccsét sem nyerte meg, és harmadikon sem talált be. Az MU így megőrizte a hárompontos előnyét a Liverpool előtt, és még vezeti a tabellát, de városi riválisa, a City már jobban áll a vesztett pontokat tekintve.

Ami a mérkőzés statisztikáját illeti: a Liverpoolnál végig többet volt a labda, kétszer annyit lőtt is kapura, de csak háromszor talált kaput, és komolyabb lehetőségek a Manchester United előtt adódtak. Az eredmény összességében igazságosnak volt így mondható, bár sokkal többet tett a Pool a győzelemért, de kritikus pillanatokban nem döntöttek jól a Liverpool játékosai. Az xG-mutatókban nem volt különbség, a Liverpoolnak több kisebb helyzete volt, több távoli kísérlet, de az MU előtt voltak a nagyobb helyzetek.

Több kisebb esély a Liverpool előtt, két nagyobb a Manchester előtt. A Liverpool inkább sok távoli lövéssel próbálkozott, de ezek nem voltak sikeresek.

Klopp a találkozó után az alábbi módon nyilvánult meg: „Az egyik legrosszabb dolog, amivel szembe kell nézned a futballban, ha egy olyan csapat ellen kell játszanod, amelyik tele van világklasszisokkal, mégis minden erejükkel a védekezésre koncentrálnak, mélyen, várva a kontrázás lehetőségét.” Valóban, vitatkozni ezzel az állítással nem igazán lehet, ugyanakkor Jürgen Klopp jobban teszi, ha a saját csapatára fókuszál inkább, és megpróbálja a gödörből kihozni a Liverpoolt.

Minek is köszönhető ez a rossz forma? Bármennyire furcsán hangzik, a középhátvédek kiesése miatt küzd a csapat. Virgil van Dijk hátulról remekül tudta irányítani a Poolt, sokszor adott kiváló labdákat, és stabilizálta a csapatát. És az, hogy Fabinho, illetve Henderson a két középhátvéd, lévén, hogy Matip sem egészséges, még nagyobb krízist jelent. A középpályáról hiányzik Henderson sok mozgásos játéka, a letámadásban nyújtott szerepe, és a pontos labdái a társak felé. Fabinho bár remekül megállja a helyét mint középhátvéd, kétségtelen, hogy hatos pozcióban sokkal hatékonyabb. Szintén probléma, hogy a Liverpool játéka így sokkal inkább kiszámíthatóbb, nincs váratlan húzás. Bár Thiago játéka üde színfolt, egyedül ő is kevés. Szintén meg kell említeni Diego Jota hiányát, ő ugyanis ősszel sokszor tudott lendületet hozni a csapatba. Most a kispadról nem nagyon tud senki beállni, pedig jól jönne, ugyanis se Szaláhnak, se Firminónak, se Manénak nem megy a játék. A Liverpoolra kemény meccsek várnak, ugyanis jön a Tottenham, a Manchester City, Leiecester City is, majd a Bajnokok Ligája nyolcaddöntő a Lipcse ellen. Ha nem sikerül megoldani a problémákat, könnyen olyan hátrányba kerülhet Klopp csapata, amelyet már nem fog tudni ledolgozni.

Ami a Manchester Unitedet illeti. Amiért érkeztek Liverpoolba, azt teljesítették, ugyanakkor rendkívül visszafogottan, védekező felállásban játszottak. Bruno Fernandesnek nem ez volt élete meccse, és ez érződött is a manchesteriek játékan. Bár a tabellát még mindig vezetik, ezt a meccset látva, nem tűnik túl valószínűnek, hogy harcban lesznek a bajnoki címért. Egyelőre bőven felül is teljesít az MU, hiszen a várható pontoknál héttel gyűjtöttek többet, és ez előbb vagy utóbb ki fogja magát egyenlíteni. Ugyanakkor mindenképp jó látni, hogy végre a tabella elején van az MU, még ha az az erejüket tekintve nem is reális ez az állás.

Képek forrása: standard.co.uk, Digisport

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]