Havi százezer a TDK-dolgozatodhoz – Az ÚNKP pályázatról

Az Új Nemzeti Kiválóság Program támogatást kínál az egyetemi polgároknak, segítve a tudományos munkát. Ha pályázatot keresel a készülő TDK-dhoz, akkor az ÚNKP a te lehetőséged.

Az OTDK-dolgozat elkészítése és a mögötte lévő kutatás sok időt és energiát vesz igénybe, amihez néha jól jön egy kis támogatás. A fiatal kutatók pályáját segíti az ÚNKP, vagyis az Új Nemzeti Kiválóság Program, aminek pont az a célja, hogy a felsőoktatásban részt vevő hallgatói és kutatói kiválóságot támogassa. A programra nem csak a tudomány útján járók jelentkezhetnek. A pályázat elérhető az alkotói tevékenységet folytató hallgatók számára is, magyarul a művészek sem esnek ki a látómezőből.

Az ÚNKP serkenteni kívánja a kutatók közti versenyt, ezzel jobban kiegyenlítve a generációk képviseletét a tudományos életben. Néha szüksége van a kutatóknak is kézzelfogható motivációra, amihez a havi támogatás megfelelő segítség lehet, vagyis az ahhoz szükséges követelmények.

Mit is jelent ez számokban? Az ÚNKP 5, 7 vagy 12 hónapon keresztül havi 100 ezer forintot kínál annak, aki vállalja, hogy

  • az utolsó két, lezárt félév súlyozott átlaga félévenként legalább 4 legyen (kivétel az agrár-, a műszaki-, az informatika-, az orvos- és egészségtudomány, illetve a természettudomány területe, ahol ez az átlag 3,51 kell, hogy legyen),
  • a kutatási tervükhöz kapcsolódóan tudományos diákköri (TDK) dolgozatot készítenek,
  • valamint az intézményi ÚNKP-rendezvényen is előadják az eredményeiket.

A pályázatra jogosult minden alap- és mesterképzésben részt vevő hallgató, és persze a doktoranduszok is pályázhatnak, csak számukra némileg más a követelmény. A feltétel mindenki számára az aktív hallgatói jogviszony és a kutatói tevékenység. A programra ráadásul az elsőéves alapszakosok is jogosultak, rájuk – értelemszerűen – nem vonatkozik az előző két féléves minimumátlag.

A pályázat benyújtásának határideje egységesen június 30-a.

Az idei pandémia pozitívuma, hogy papíralapon semmilyen dokumentumot nem kell benyújtani. Az ELTE-sek számára további jó hír, hogy a pályázat benyújtására egy portál áll rendelkezésre. Egy pár másodperces regisztráció után máris benyújthatjuk a pályázatot, persze, ha előtte figyelmesen végigolvastuk a ránk vonatkozó pályázati kiírást az ÚNKP honlapján.

A pályázónak be kell nyújtania egy kutatási tervet és pályázói nyilatkozatot. A szükséges sablonok a program honlapján találhatók. Ezen felül lehetőség van a pontszámításban jobb eredményt elérni további dokumentumok csatolásával. A pályázatot megelőző öt éven belüli OTDK-részvétel és -helyezés, szakkollégiumi tevékenység, tudományos/művészeti díj és publikáció mind erősítheti az esélyeinket, hogy pályázatunk kedvező elbírálást kapjon.

Varga Virág, a BTK hallgatója két évvel ezelőtt és ebben az évben is ösztöndíjas volt. Az ő tapasztalatai alapján „az ÚNKP a témavezetői segítség és az előre leadandó kutatási terv miatt ad egy keretet, struktúrát, amire szüksége van az embernek, ha önállóan végez kutatást.” A zárókonferencia a kutatók közti eszmecsere színtere is, így a résztvevők számára elérhetővé válik mások területe, ráadásul „a szekcióbeosztások csak tematikusak, tehát alapszakos, mesterszakos vagy doktorandusz hallgató, doktorjelölt vagy a fokozatot már megszerző fiatal kutató is szerepelhet egy szekcióban.”

A most végző tanárszakos hallgatótól azt is megtudtam, hogy a szervezők tekintettel voltak a koronavírus okozta nehézségekre, így az idei évi teljesítési határidőt fél évvel kitolták. Az esetleges problémák tekintetében, például az aktív hallgatói jogviszony megszűnésében is rugalmasak voltak az illetékesek.

Aki az alap- és mesterképzés után sem hagyná ott az egyetemet, annak különösen ajánlott a pályázat. „Az én doktori kutatási tervem is egy ÚNKP-kutatásból nőtte ki magát, amit nem tudtam volna végezni olyan hatékonyan, ha nincs az ösztöndíj.”

A kiemelt kép forrása

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]