ELTE-s kutatók is dolgoznak a rákszűrő mesterséges intelligencián

Az ELTE TTK fizikusai – szoros együttműködésben a Semmelweis Egyetemmel – részt vesznek abban a nemzetközi projektben, amely a mesterséges intelligencia egészségügyi fejlesztését és alkalmazását tűzi ki célul.

A Semmelweis Egyetem a Tématerületi Kiválósági Program által kapott 1,7 milliárd forint támogatásból 240 millió forintot fordít a mesterségesintelligencia-alapú vastagbélrákszűrő és mammográfiai algoritmusok kifejlesztésére – a Csabai István vezette csapat ezen projektnek tagja. A kutatásban részt vesz továbbá Pollner Péter, az MTA-ELTE Statisztikus és Biológiai Fizikai Kutatócsoport tagja. Az intézmények közötti együttműködés amiatt fontos, mert az ilyen multidiszciplináris területeken szükséges a tudáscentrumok közös munkája az eredményességhez. A kooperációt az Innovációs és Technológiai Minisztérium nemzetközi szinten kiemelkedőnek nevezte közleményében.

Az ELTE fizikusai a nagy és heterogén nemzetközi adatbázisokra épülő, evidenciaalapú orvosláshoz szükséges, adattudományi és bioinformatikai tudást igénylő folyamatokban látnak el feladatokat. Fő céljuk, hogy a gépi intelligencia megbízhatóságának határait és lehetőségeit feltérképezzék. (Csabai Istvánnal készült interjúnk, amelyben többek között a kutatások és az adatokok viszonyáról is beszél, itt érhető el. Bővebben a big data fogalmáról és működéséről itt lehet olvasni.)

A projektben olyan szakmailag és importpolitikailag igazolt, valamint exportképes megoldásokat készítenek elő, amik alkalmasak lehetnek EU-s innovációs projektek megalapozására is. A partnerországok a szándéknyilatkozat után kormányzati, egyetemi és vállalati szinten egyesítik a digitális egészségügy fejlesztéséről való tapasztalataikat.

A kutatás később kiterjedhet a szív- és érrendszeri betegségek kockázatait megállapító alkalmazások kidolgozására is, építve az Észtországban folyamatban levő kezdeményezésekre.

Forrás:
ttk.elte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]