Távoktatás – (kényszer)megoldások nem csak koronavírus idején

Könyvtári adatbázisok otthonról, Skype- vagy Facebook-konferenciahívás és a Prezi új, hasznos funkciója. Iránymutató tippek a távoktatáshoz, amikor túl akarunk lépni a Canvasen.

A koronavírus miatti intézkedések a közbeszéd tárgyát képezik. Magyarország (is) zárja a határokat, és súlyos pénzbüntetés sújtja azokat, akik külföldről hazatérve nem tartják be a két hét házikarantént. Ami leginkább érint bennünket, ELTE-seket: március 23-tól az egyetem távolléti oktatásra áll át. Hogy mit is jelent ez? Valójában mindenki számára hétfőn fog kiderülni, de rengeteg lehetséges megoldás kínálkozik. Ebben a cikkben összeszedtem néhány olyan eszközt, ami főleg diákszempontból megkönnyítheti a tanulást, a kutatást, de akár tanároknak is adhat tippeket, hogyan álljunk át a távolléti oktatásra. Ez a kis lista talán segít elhinni, hogy a Neptun Meet Streeten és a Canvasen túl is van élet.

Adatbázisok

Most, hogy a könyvtárak bezártak, a kötelező olvasmányok beszerzése nehezebbé vált. Bár aki szemfüles volt, még gyorsan begyűjthetett egy rakás olvasnivalót, hiszen a könyvtárak minden kikölcsönzött könyvre meghosszabbították a határidőt április 20-ig. Valójában a szükséges könyvekből és folyóiratokból sokat otthonról is el tudunk érni a könyvtári szolgáltatások „adatbázisok” menüpontjában. A részletes tájékoztató szerint szükségünk van mindenképp a Stunnel szoftverre, aminek segítségével az ELTE proxyját megadva elérhetjük például a JSTOR, a Cambridge, illetve Oxford University Press (a lista korántsem teljes) adatbázisait. Az ELTE-s IIG-azonosítónk és jelszavunk mindenképpen kelleni fog! Ez eddig is elérhető volt minden egyetemi polgár számára, de a koronavírus nélkül én például nem szereztem volna róla tudomást.

Jstor, avagy böngéssz be az ELTE segítségével!

Jstor, avagy böngéssz be az ELTE segítségével!

Hadd osszam meg a tapasztalataimat! A tájékoztató részletesen taglalja, hogy proxyra szükség van, mert csak az ELTE számítógépén keresztül tudjuk elérni a kívánt tartalmat. Nos, ez nem teljesen így van. Proxy nélkül is, csupán az IIG-azonosítómmal be tudtam lépni – a már említettek mellett – a Szaktárs és az Arcanum adatbázisaiba. (Utóbbi egyébként nem csak az egyetemi polgárok számára vált elérhetővé a járvány idejére.) Ha valakinek mégsem menne, akkor ez a videó kattintásról kattintásra eligazít bennünket. Egyébként az IIG-azonosító csodákra képes. Például teljesen ingyen a Microsoft Office 365 programcsomaghoz is hozzájuthatunk a segítségével (csak egy tipp).

Online prezentáció és podcasting

A szemináriumi kiselőadásokat otthonról megtartani lehetetlen… lenne! De szerencsére létezik egy nagyon menő magyar cég, a Prezi, aminek újdonsága a koronavírus idején nagy segítség lehet videóprezentáció készítésére. A Prezi videóval könnyen készíthetünk szemléletes prezentációkat a négy fal között maradva, ehhez pedig részletes segítséget is kapunk. A felület kezelése jóval könnyebb, mint egy videóvágó programé, így a formátummal újonnan ismerkedők is hamar beletanulhatnak. A Prezi – mára már elterjedt – más prezentációs lehetőségei mellett a videó funkció is elérhető ingyen, a basic csomagban.

Prezi, avagy videóprezentáció egyszerűen

Prezi, avagy videóprezentáció egyszerűen

Ha magunkat nem szeretnénk megmutatni, csak a hangunkat, akkor a podcast a nyerő számunkra! Csak hangot sokkal könnyebb felvenni, mint videót, a célra pedig rengeteg lehetőségünk van a telefonunk diktafonján túl. Ha komolyabban gondoljuk, és a felvétel után is szeretnénk még bíbelődni a hanganyaggal, akkor az Audacityt javaslom. Ingyenesen letölthető és profi hangrögzítő program. Ha csupán rögzíteni szeretnénk, akkor a Skype lehetőségei, vagy a Cleanfeed lehet célszerű számunkra. Az előbbi a PC-ken alapból megtalálható, utóbbi pedig online elérhető ingyen egy gyors regisztráció után. A felsorolt lehetőségek persze az egyetemi előadóknak is elérhetőek.

Konferenciahívás és csoportos videózás

A Cleanfeed és a Skype továbbá alkalmas csoportos beszélgetések indítására is. Ugyanilyen célra használható a Teamspeak is, de ami ott rejlik mindenki előtt, az a Facebook. A legnagyobb közösségimédia-oldal csoportos hang- és videóhívása nem ismeretlen a számunkra, de egy ideje már a képernyőmegosztás is a lehetőségeink között szerepel. Néhány beállítás után a Facebook is megkönnyítheti a közös munkát. Ha a Facebook-profilunkat nem szeretnénk „hivatalos” dolgokra használni, akkor a videókonferencia elérhető egy másik nap mint nap használt eszközzel: a Google-lal. A Hangouts alkalmazással a Google fiókunkból egyszerűen tudunk csoportosan üzenetet küldeni, hívni és videózni is e-mail címek megadásával. A Hangouts pedig csak a kezdet, hiszen:

A Google a barátunk – most méginkább

A mondattal már találkoztunk a többnyire rosszindulatú kommentek közt, de ez nem von le az igazságértékéből! A Google tömérdek szolgáltatása megkönnyíti a távoli munkát, elég csak a Drive-os megosztásra gondolnunk, de ezen felül is rengeteg lehetőségünk van. A Google Dokumentumok, Táblázatok és Diák az Office szolgáltatások online párjai, segítségükkel a megosztás egyszerűen történhet. A rendkívüli helyzetben pedig az Űrlapok akár számokérésre is alkalmasak lehetnek. Egyszerű, Google-fiókkal elérhető és sokak számára már ismert.

A házikaranténba taszított ember legjobb barátja...

A házikaranténba taszított ember legjobb barátja…

Természetesen ez a lista nem teljes. Nem listáztam olyan – főleg tanári hallgatók körében – elterjedt IKT-eszközöket, mint a LearningApps, ami kis feladatokkal színesítheti az oktatást. Ez a lista inkább az első félénk lépések megtételében segít, ami a teljesen webes tanulás felé vezet. A lehetőségek száma közel végtelen, mindenki kiválaszthatja a hozzá leginkább illő tanulási/tanítási módot.

A távoktatás gyakorlatba ültetése előtt is kijelenthető, hogy a módszerek nem is működhetnek mindkét oldal támogató hozzáállása nélkül. A hallgatóknak és az egyetemi oktatóknak egyaránt be kell kapcsolódni a munkába. Ezért arra bíztatok mindenkit, hogy kommunikáljon, ossza meg a másikkal a tapasztalatait. Szerencsére alakulnak Facebook-csoportok is a helyzet megkönnyítésére, a TanTáv – Tanárszakosok a távoktatásért kezdeményezésről mi is írtunk.

Amíg tart a járvány, kitartást, és mossatok kezet!

 

Itt található a kiemelt kép, az első, a második és a harmadik kép forrása.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]